Tort Michałkowy

   

Tort ten wykonałam na specjalną i wyjątkową okazję – chrzest mojego pierwszego chrześniaka Dawidka :) Przyznam, że marzyłam, by zostać matką chrzestną, dlatego z ogromną radością i zaszczytem wykonałam to oto dzieło :)

Inspirację na przepis na krem michałkowy zasięgnęłam z  http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-dwa-michaly, ja jednak dodałam więcej mascarpone, by krem był lżejszy i bardziej kremowy. Zrobiłam środkową warstwę śmietanową z drylowanymi wiśniami, a warstwy z kremami michałkowymi dodatkowo przełożyłam frużeliną wiśniową. Biszkopty zrobiłam w 3 wersjach – klasyczny jasny, kakaowy i orzechowy. Całość idealnie się komponowała smakowo i wizualnie :) Oczywiście tort można zrobić jedynie z kremami michałkowymi, podobnie jak w źródłowym przepisie. Ja jednak lubię w tortach dodatki owocowe, szczególnie wiśniowe. Cudownie ożywiają torty. Z porcji kremów michałkowych jakie podam można wykonać 1 warstwę z każdego kremu na dużym prostokątnym torcie lub 2 warstwy w torcie okrągłym. Podaję dokładnie takie proporcje, z jakich ja wykonałam tort.

Proponuję tort wykonywać etapami. Najlepiej przygotować biszkopty, kolejno robić po 1 kremie i od razu przekładać nimi biszkopty, gdyż po zgęstnieniu ciężko będzie je rozsmarowywać.

Jeśli chodzi o dekorację tortu – zrobiłam ją z myślą o uroczystości, na jaką był on przygotowywany. Możecie jednak dowolnie ozdobić taki tort startą czekoladą, polewą czekoladową czy cukierkami Michałkami.

Tort wszystkim bardzo smakował :) Zapewniam, że jego smak jest absolutnie wyjątkowy, nietuzinkowy. Na pewno zaskoczycie nim wszystkich gości i zniknie w mgnieniu oka ;) Polecam gorąco !!!

Składniki na tort o wymiarach 20/30 cm:

Biszkopt jasny:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Biszkopt ciemny:

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki zmielonych orzechów (najlepiej włoskich)
  • 3 łyżki bułki tartej

Krem michałkowy ciemny:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szkl. mleka w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g drobno posiekanych orzechów
  • kilka kropki aromatu rumowego lub 2 łyżki rumu

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szkl. wrzątku
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g wiśni drylowanych

Krem michałkowy jasny:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g białej czekolady
  • 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g drobno posiekanych orzechów
  • kilka kropki aromatu rumowego lub 2 łyżki rumu

Poncz:

  • 500 ml ciepłej wody
  • sok z 2 cytryn
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropki aromatu rumowego lub 2 łyżki rumu

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki frużeliny wiśniowej

1. Biszkopt jasny (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

2. Biszkopt ciemny (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

3. Biszkopt orzechowy (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

4. Krem michałkowy ciemny: śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka, stawiamy na mały ogień. Dodajemy połamaną czekoladę mleczną i podgrzewając cały czas mieszamy, by się rozpuściła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy, aby nie zostały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Kolejno powstały krem miksujemy na wysokich obrotach, żeby go spulchnić, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone i aromat rumowy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy łyżką.

5. Krem śmietanowy: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę dokładnie mieszając, na koniec należy wmieszać serek mascarpone.

6. Krem michałkowy jasny: śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka, stawiamy na mały ogień. Dodajemy połamaną czekoladę białą i podgrzewając cały czas mieszamy, by się rozpuściła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy, aby nie zostały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Kolejno powstały krem miksujemy na wysokich obrotach, żeby go spulchnić, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone i aromat rumowy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy łyżką.

7. Tort przekładamy w następującej kolejności: biszkopt jasny – 1/4 ponczu – cienka warstwa frużeliny wiśniowej – krem michałkowy ciemny – biszkopt orzechowy – 1/4 ponczu – krem śmietanowy posypany i lekko dociśniętymi wiśniami – biszkopt ciemny – 1/4 ponczu- krem michałkowy jasny – cienka warstwa frużeliny wiśniowej – biszkopt jasny – 1/4 ponczu. Dekorujemy wg własnego uznania.

Smacznego :*

Mascarpone Karnawał 2014

6 comments on “Tort Michałkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>