Smażone pierogi drożdżowe z grzybami i wędzonym serem

Czasochłonne, ale bardzo smaczne i proste danie :) Polecam serdecznie, takie pierogi można nafaszerować wg uznania ulubionymi dodatkami, a stanowią pożywne danie. Można je odgrzewać w mikrofalówce, ponieważ nie tracą przy tym swoim wartości ani smaku.

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 50-100g grzybów suszonych namoczonych w zimnej przegotowanej wodzie (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera żółtego wędzonego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia w głębokim oleju

1. Z mleka, cukru, drożdży, 1 łyżki mąki ucieramy rozczyn, po czym odstawiamy go na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej pod koc lub kołdrę). W międzyczasie do miski wsypujemy resztę mąki, wbijamy jaja, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na 30-35 min. do wyrośnięcia.

Tak wyrabiała ciasto drożdżowe moja mała 5-letnia Kuchareczka :)

2. Pieczarki myjemy, drobno siekamy i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy odcedzone i drobno pokrojone grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Następnie ścieramy ser żółty wędzony na tarce i dodajemy do grzybów, dokładnie mieszamy.

3. Ciasto drożdżowe porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wycinamy miseczką/kubkiem (o większej średnicy niż szklanka) okręgi. Delikatnie rozpłaszczamy i rozciągamy je w dłoniach, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Ten moment jest bardzo istotny, ponieważ niedokładnie złączone brzegi pieroga mogą rozerwać się w trakcie smażenia. Możemy posłużyć się wodą, smarując nią brzegi pieroga. Sklejone pierogi odkładamy pod ściereczkę na 5-10 min. do wyrośnięcia. Następnie smażymy je w głębokim oleju na rumiano z obydwu stron.

 

4. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką.

Smacznego :)

,,
6 comments on “Smażone pierogi drożdżowe z grzybami i wędzonym serem
  1. Na pewno pyszne! Bardzo lubię pierogi z ciasta drożdżowego, tylko swoje zawsze piekę w piekarniku, nie smażyłam ich nigdy w głębokim oleju. Czyli muszę następnym razem spróbować tego sposobu ;) Pozdrawiam

  2. ciekawostką jest to, że pierogi są smaczniejsze gdy parę godzin dojrzeją.Po usmażeniu wydają się twarde, ale to tylko pozory, gdyż po ok.1 godz. miękną i robią się nie tylko miększe , ale też smaczniejsze. Polecam dla każdego , kto musi przygotować potrawy dzień wcześniej. Smaczne na zimno jak i odgrzane w mikrofali. Uniwersalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>