Twarogowe racuchy drożdżowe

Puszyste, delikatne i smaczne  słodkie racuszki drożdżowe. Świetny bezmięsny posiłek, uwielbiamy przez dużych i małych ;) Genialnie smakują świeże, ale również odgrzewane, np. w mikrofalówce. Polecam serdecznie, najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkiem śmietany, jogurtu lub ulubionych konfitur :)

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl. mleka
  • 20 g drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Żółtka i resztę składników wrzucamy do miski, dokładamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy. Na koniec dokładamy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Całość odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

3. Racuszki smażymy z obydwu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju.

Smacznego :)

,
4 comments on “Twarogowe racuchy drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>