Kurcze pieczone na browarku

Bardzo prosty i niesamowicie smaczny sposób na przygotowanie kurczaka. Wystarczy kurczaka w całości zamarynować, usadowić na butelce i piwem, do piekarnika na godzinkę i gotowe :) Mięso jest wilgotne, aromatyczne i pyszne !!! Polecam gorąco :*

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 ulubione piwo
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ziemniaki
  • marchewki
  • cebula
  • sól, pieprz

1. Kurczaka nacieramy oregano, papryką słodką i ostrą mieloną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

2. Kurczaka nadziewamy na otwartą butelkę z piwem, ustawiamy na środku naczynia żaroodpornego. Wokoło butelki układamy obrane i pokrojone ziemniaki, marchewki i cebulę oprószone solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w temp. 180 st.

3. Kurczaka podajemy z upieczonymi warzywami i ulubioną surówką (u mnie zagościła surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów).

Smacznego :)
Sztuka mięsa

,
5 comments on “Kurcze pieczone na browarku
  1. Faktycznie zdjęcie zabawne, ale nie ma co oceniać po zdjęciu – to trzeba koniecznie spróbować. Natknęłam się na ten przepis kilka dni temu i spróbowałam – mąż w 7 niebie :) Sporo ciekawych przepisów możesz znaleźć również na stronie http://www.sprawdzonydrob.pl/ jakbyś szukała inspiracji :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>