Galareta wieprzowa

Poprzednia moja galareta była z dodatkiem drobiu, teraz postanowiłam zrobić galaretę jedynie z mięsa wieprzowego. Zimne wieprzowe nóżki, goloneczka i żeberka…idealny zestaw ;) Żeberka dodały wyjątkowego smaku i aromatu całej potrawie.

W poprzedniej galarecie otrzymałam komentarze, iż gotowałam ją za długo. I przy okazji kolejnej galarety przekonałam się, że to głównie zależy od mięsa. Tym razem po 5 godzinach gotowania na wolnym ogniu mięso zupełnie odchodziło od kości. Także czas gotowania dostosowujemy do tego, w którym momencie mięso jest zupełnie rozgotowane.

Muszę jeszcze przyznać, że galareta z żeberkami dużo bardziej nam smakowała niż z udkami drobiowymi :) Zapraszam:

Składniki:

  • 3 nogi wieprzowe
  • 1 golonkę
  • 3 niewielkie żeberka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 6-8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4-5 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo – według uznania:

  • kukurydza/groszek konserwowy
  • jaja ugotowane na twardo
  • natka pietruszki
  • marchewka z wywaru

1. Nogi wieprzowe i golonkę dokładnie oczyszczamy i wstawiamy na mały ogień  do 5l garnka pełnego zimnej wody. Należy pamiętać, że galarety nie należy gotować na dużym ogniu ani nie wolno przykrywać garnka, gdyż wywar będzie mętny.

2. Kiedy z gotującego się mięsa zbierzemy wszystkie szuwary, dodajemy marchewki, pietruszki, cebulę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie i 3 całe ząbki czosnku. Wszystko gotujemy aż mięso zacznie się rozpadać, a wody ubędzie co najmniej połowa. Ja gotowałam 3 godziny. Następnie wrzucamy żeberka i gotujemy aż będą miękkie.

3. Następnie cały wywar odcedzamy na sitku. Do wywaru dodajemy 3 zmielone ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.Natomiast w odcedzonym mięsie odrzucamy kości i tłuste mięso, zostawiamy tylko chude mięsko.

4. Na dno pojemnika na galaretę układamy marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę, chude mięso, kukurydzę lub groszek konserwowy, natkę pietruszki i jajko. Wywar przecedzamy przez gazę i zalewamy nim pojemnik z dodatkami. Schładzamy w lodówce.

5. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.

Smacznego :)

,,,
6 comments on “Galareta wieprzowa
    • Zgadzam się, ja również gotuję długo galaretę. Wtedy nie ma konieczności dodawania żelatyny. Poza tym najlepsza galareta jest właśnie ta, które nie zagotowujemy, a tylko trzymamy na najmniejszym ogniu. A to wymaga czasu :) Pozdrawiam !!!

  1. Bardzo, bardzo lubię tradycyjne dania , i przypomniałaś mi o galarecie ;)Twoja pięknie wygląda, też jestem zdania że żeberka są lepsze niż mięso drobiowe. Zapisuję do zrealizowania :) Pozdrawiam.

  2. Droga Młoda Mamo :) bardzo dobrze,że długo gotujesz galaretę,ponieważ wtedy mięso uwalnia najwięcej kolagenu,który jest nam bardzo potrzebny dla stawów i nie tylko…Gratuluję pięknych zdjęć i równie smacznych potraw.Cieszę się,że trafiłam na twój blog i będę często korzystać z twoich przepisów :))))Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>