Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami

Bardzo lubimy kurczaki pieczone w całości. Takie przygotowywanie potraw drobiowych powoduje, iż mięso jest aksamitne, wilgotne, smaczne i aromatyczne :) A w dodatku wygląd kurczaka upieczonego w całości powoduje taki ślinotok u gości, że ja swojemu nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w pełnej krasie :P

Farsz zrobiłam wegetariański – grzyby wraz z kaszą gryczaną oraz odrobiną sera żółtego. Nie spodziewałam, że z tak prostych i niezbyt wykwintnych produktów wyjdzie coś tak pysznego. Mój mąż ogłosił go najlepszym kurczakiem, jakiego jadł. Gościom również bardzo smakowało, wszystko zniknęło z talerzy :)

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 350 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 50-100 g suszonych  grzybów
  • 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 3-4 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • papryka mielona ostra i słodka
  • tymianek
  • 2-3 plasterki masła

1. Kurczaka myjemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałych ewentualnych piór. Pośrodku, od strony grzbietu przekrawamy kurczaka na pół, wyciągamy kości, zaczynając od szyi. Można lekko odcinać mięso od kości nożem, ale najlepiej oddzielać je ręcznie. Kości można zostawić tylko w udkach i skrzydełkach, ale z udek też łatwo się wyciąga. Po usunięciu kości, całego kurczaka, z zewnątrz i wewnątrz nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i tymiankiem. Fotograficzna relacja z oczyszczania kurczaka znajduje się w przepisie
http://bymagda.blog.pl/2013/08/29/kurczak-faszerowany-boczkiem/
:) Kurczaka odkładamy najlepiej do lodówki na 1-2 godziny.

2. Grzyby suszone należy namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy w plasterki, 2 cebule w kostkę i podsmażamy na oleju. Miękkie już grzyby odsączamy z wody, drobno kroimy i wrzucamy do pieczarek i cebuli. Podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Farsz studzimy, kiedy jest lekko ciepły – wbijamy do niego 2 jaja i ścieramy ser żółty. Dokładnie mieszamy.

3. Kurczaka faszerujemy przygotowanym nadzieniem i dokładnie zszywamy zwykłą nitką i igłą. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i obkładamy pokrojonymi w kawałki marchewką i ziemniakami oraz 1 cebulą w piórka. Na wierzch kurczaka kładziemy plasterki masła. Całość posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem oraz papryką mieloną słodką i ostrą.

4. Pieczemy pod przykryciem ok. 70-80 min. w 160-180st.

Smacznego :)

Mojego kurczaka zgłaszam do akcji:

,
7 comments on “Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
    • Dziękuję serdecznie :) I zapraszam do moich przepisów, mam nadzieję, że będą dla Ciebie inspiracją :* Pozdrawiam !!!

  1. Kurczak świetny,wczoraj nie wiedziałam co zrobić na obiad,trafiłam na ten przepis.Danie jest jedno garnkowe więc zabrałam do Teściowej gorący posiłek.Wszyscy byli zachwyceni [4 osoby i pies]. Nawet mąż który nie lubi kaszy.
    Dzięki za super przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>