Zupa paprykowa

Rozgrzewająca, mocno paprykowa, ślicznie czerwona zupa… Idealna na nadchodzące mroźne dni :) Zapraszam…

Składniki na 2 l garnek:

  • 1 udko
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 plaster selera
  • 10 cm białej części pora
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 2 średnie cukinie
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • mielona chilli
  • sól, pieprz
  • masło
  • ser żółty

1. Mięso wrzucamy na zimną wodę i zagotowujemy. Wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera i  pora w całości oraz liście laurowego, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie wyciągamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do zupy, podobnie postępujemy z mięsem z udka – oddzielamy od kości, kroimy i wrzucamy do zupy.

2. Na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Kiedy się zarumienią – wrzucamy do zupy. Następnie robimy to samo z cukinią – obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na odrobinie masła i wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

3. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i chilli. Ilość przypraw zależy od tego czy wolimy bardziej czy mniej ostrą zupę. My wolimy bardziej intensywne smaki, dlatego dodałam sporo papryki ostrej i chilli. Chwilę całość zagotowujemy.

4. Zupę podajemy z odrobiną startego sera żółtego.

Smacznego :)

Moja zupkę zgłaszam do akcji:

10 comments on “Zupa paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>