Dorsz na porowej pierzynce

 

Wczoraj kupiłam dorsza przywiezionego prosto z Norwegii :) Co za zapach…nie mogłam się mu oprzeć i już dzisiaj przygotowałam z niego pyszny obiadek. Dorsza namoczyłam w mleku, następnie natarłam solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny, dzięki czemu był aromatyczny, wilgotny i bardzo smaczny :) A w dodatku z porową pierzynką idealnie współgrał smakowo, tworząc niepowtarzalny i pyszny obiad.

Dokładnych ilości rybki i dodatków nie podam, ponieważ należy przygotować ilość adekwatną do ilości osób, dla których przygotowujemy dany obiad. Natomiast porcje na pierzynkę porową wystarczą na ok. 4 obiady.

Przepis ten kieruję głównie w stronę mojego brata, który dzwonił aż z Anglii, by zapytać jak smacznie przygotować rybę. Proszę bardzo !!!

Składniki:

  • filety z dorsza
  • mleko
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia
  • białe części z 2 dużych porów
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek bulionu warzywnego (ja dodałam z akurat gotującego się rosołu) lub białego wina
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • garść szczypioru

1. Rozmrożone filety dorsza moczymy ok. 1 godziny w mleku. Następnie wyciągamy je z mleka i nacieramy z obydwu stron solą, pieprzem, tymiankiem i świeżym sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. W tym czasie kroimy pora w pół-talarki, podsmażamy na maśle wraz z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, podlewając bulionem lub winem. Kiedy bulion lub wino odparuje dodajemy 2 łyżki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Jak sosik śmietanowo-porowy zgęstnieje, wrzucamy 2 żółtka, ciągle mieszając łączymy z pozostałymi składnikami. Zdejmujemy z ognia.

3. Zamarynowaną rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron. Dorsza należy smażyć krótko, ale na dość dużym ogniu.

4. Gotowego dorsza układamy na porowej pierzynce, posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką.

Smacznego :)

2 comments on “Dorsz na porowej pierzynce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>