Tort Milky Way

Rozglądając się za ciekawymi inspiracjami na pyszne kremy tortowe wpadłam na przepis
http://kulinarne-dobroci.blogspot.com/2012/09/tort-milky-way-z-brzoskwiniami.html
, które bardzo mnie zaintrygował. Nie jadłam jeszcze tortu z batonów, a tym bardziej go nie przygotowywałam. Postanowiłam jednak wypróbować ten pomysł i przy okazji zbliżającego się Święta Babć i Dziadków przygotować pyszny torcik na bazie ulubionych słodyczy moich Córeczek ;) Jednak brzoskwinie zastąpiłam dżemem z wiśniami.

Moja starsza Córeczka zaprosiła wczoraj babcie i dziadków na wspaniały występ w przedszkolu, następnie zaprosiła swoich gości na pyszny obiad i deser :) Zarówno babcie jak i dziadkowie byli wzruszeni i zachwyceni naszym wytworem ;) Wszystkim bardzo smakował. Słodycz kremu o smaku milky way idealnie został przełamany dżemem wiśniowym – najlepiej nisko-słodzonym. Polecam serdecznie !!!

Składniki na tortownicę ok. 24 cm:

Biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Biszkopt jasny:

  • 3 jaja
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem Milky Way:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 8 batoników Milky Way o wadze 21,5 g
  • 3 łyżeczki żelatyny

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu nisko-słodzonego z całymi wiśniami
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

1. Biszkopt ciemny  (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

2. Biszkopt jasny (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w . 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

3. Krem Milky Way: śmietankę kremówkę wraz z pokrojonymi batonikami podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia batoników, cały czas mieszając, nie dopuśćmy do zagotowania masy. Studzimy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku, studzimy. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki, ubijamy mikserem na sztywno (choć pamiętajmy, że śmietana z batonikami nie ubije się na tak sztywno, jak bez dodatków, ale proszę się tym nie zrażać, gdyż żelatyna wszystko usztywni), na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.

4. Składniki na poncz dokładnie mieszamy w 1/2 l dobrze ciepłej wody.

5. Na tacy pod tort układamy pierwszy ciemny blat biszkoptowy, polewamy 1/3 ponczu. Układamy połowę dżemu wiśniowego, 1/3 masy milky way i przykrywamy jasnym biszkoptem. Polewamy go ponczem, wykładamy kolejną część kremu milky way, a na niego resztę dżemu wiśniowego. Na wierz układamy drugi blat biszkoptowy, polewamy resztą ponczu. Cały tort smarujemy resztą masy milky way.

6. Boki tortu obsypujemy 50 g startej na tarce czekolady. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem i masłem. Kiedy polewa przestygnie i zacznie gęstnieć, za pomocą szprycy tortowej lub strzykawki dowolnie ozdabiamy wierzch tortu.

   

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>