Ziemniaki z serem w koszulkach z boczku pod cebulową pierzynką

Lubię zaskakiwać moich najbliższych, choćby podaniem ziemniaków do obiadu w innej formie niż zwykle ;) Ziemniaczki, które prezentuję dzisiaj mogą być świetnym dodatkiem do lekkiego obiadu, ale też wspaniałą i pyszną przystawką, która idealnie skomponuje się z sosem czosnkowo-ziołowym
http://bymagda.blog.pl/2013/06/26/sos-czosnkowo-ziolowy/
lub jogurtowym
http://bymagda.blog.pl/2013/06/23/sos-jogurtowy/
oraz lekką sałatką. Są one bardzo aromatyczne i przy prostocie użytych składników zaskakują wyjątkowym bogactwem smaków :)

Składniki na 6 ziemniaczków (2-3 porcje):

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 plastrów boczku gotowanego/pieczonego/wędzonego
  • 2 cebule
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • szczypta papryki mielonej słodkiej
  • szczypta papryki mielonej ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przyprawy można zastąpić również przyprawą do ziemniaków.

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach tak, by nie były rozgotowane, a lekki twardawe. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w pół-talarki i na odrobinie oleju podsmażamy z dodatkiem w/w przypraw.

2. Następnie studzimy ziemniaki, obieramy ze skóry i wzdłuż dzielimy na 3 części. Pomiędzy kawałki ziemniaka wkładamy połówki plastrów sera żółtego i całość zawijamy w boczek. Przy kupowaniu boczku należy zwrócić uwagę, by był on jak najszerszy.

3. Tak owinięte ziemniaczki układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch układamy podsmażoną cebulkę i zapiekamy przez ok. 30 minut w 180 st.

Smacznego :)

,,,
35 comments on “Ziemniaki z serem w koszulkach z boczku pod cebulową pierzynką
    • Dokładnie tak, są świetne jako dodatek do obiadu, ale też jako osobne danie z ulubioną sałatką/surówką lub właśnie zsiadłym mlekiem :)

  1. Właśnie się wzięłam za ziemniaczki, mąż będzie zachwycony:D Ale mam jedno pytanko. My jesteśmy czosnkolubni i wszędzie gdzie tylko się da go dodajemy, jak Pani myśli, mogę dodać trochę czosnku do ziemniaczków? No i najlepiej gdzie? Myślałam go dołożyć do sera. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>