Rolada z szynki faszerowanej pieczarkami, serem i salami

Uwielbiamy obiady w tej formie, pełne smaków, które odkrywa się przy każdym kęsie… Bogactwu smaków i aromatów w tej potrawie nie oprze się żaden smakosz :)

Szynkę śmiało można zastąpić schabem, to zależy od upodobań. Natomiast w farszu można modyfikować rodzaj sera, ja wykorzystałam goudę, ale świetnie sprawdza się także parmezan czy cheddar. Polecam serdecznie taką roladkę na wyjątkowe okazje, zapewniam, iż wszyscy goście będą zachwyceni.

Ja podałam tą roladkę z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej, ale świetnie nadawałyby się do niej kluski śląskie  polane aromatycznym sosem, który powstaje z pieczenia rolady :)

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1 kg szynki / schabu wieprzowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g salami
  • 100 g sera – gouda/parmezan/cheddar
  • 2  łyżki bułki tartej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 5 plastrów boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz

1. Mięso nacinamy tak by powstał prostokątny płat. Nacieramy go z obydwu stron solą, pieprzem, tymiankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ja swoją szynkę marynowałam całą noc.

2. Farsz: na 2 łyżkach masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Kiedy wyparuje płyn powstały z pieczarek, wrzucamy pokrojone w kosteczkę salami. Chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia. Gdy farsz nieco przestygnie, należy dodać do niego bułkę tartą, pokrojony lub starty ser, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.

3. Farsz równomiernie układamy na płacie mięsnym, pozostawiając wolne końce. Delikatnie i bardzo dokładnie zwijamy, na końcu spinając wykałaczkami lub nićmi kuchennymi. Całość obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano na 2 łyżkach masła.

   

4. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy plastrami boczku, podlewamy kilkoma łyżkami wody i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 170 st. W trakcie pieczenia mięso należy kilka razy z wierzchu polać powstającym sosem.

 

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>