Golonka pieczona

Chyba nie ma faceta, który nie marzy o pysznej, mięciutkiej goloneczce z kapustą zasmażaną (polecam:
http://bymagda.blog.pl/2014/01/10/zasmazana-kapusta-kiszona/
), musztardą, chrzanem… Mój mąż nie jest wyjątkiem w tej kwestii ;) O golonce wspominał mi już kilka razy, a w końcu przy okazji przygotowywania galarety wieprzowej, postanowiłam spełnić kolejne kulinarne marzenie mojego męża.

Golonkę zawsze najpierw obgotowuję, świetnie można to wykorzystać przy okazji przyrządzania właśnie galarety wieprzowej, ponieważ wywar z golonki nie marnuje się. Następnie nacieram goloneczkę przyprawami i zapiekam, dzięki czemu cytując męża – rozpływa się w ustach ;) Jest miękka, delikatna, aromatyczna!!!

Składniki ( na 1 goloneczkę, ponieważ moja była wyjątkowo duża; ale jeśli przygotowujemy je w większej ilości, to pomnażamy składniki przez ilość porcji):

  • 1 golonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól, pieprz

1. Golonkę gotujemy przez godzinę w wywarze na galaretę. Jeśli jednak nie przygotujemy galarety, to gotujemy golonkę w niewielkiej ilości posolonej wody wraz z pieprzem czarnym ziarnistym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie odcedzamy, pozostawiając pół szklanki wywaru z golonki.

2. Golonkę nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką mieloną. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy pozostawionym wywarem i pieczemy ok. 60-70 minut w 180 st.

3. Golonkę podajemy ze świeżym pieczywem, kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem. Oczywiście doboru dodatków dokonujemy wg upodobań :)

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>