Zasmażana kapusta kiszona

Kapusta zasmażana…dość ciężkie danie, ale od czasu do czasu… ;) Świetnie pasuje jako danie główne, np. ze świeżym pieczywem, lub jako dodatek do golonki czy schabowego. Polecam !!!

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 2-3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją razem z pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez ok. 30 minut. odcedzamy, nie wylewając wody z gotowania kapusty.

2. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano. Następnie dodajemy kapustę i odrobinę wody, którą pozostawiliśmy z jej gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dusimy. Kiedy woda odparuje, podsmażamy kapustę, by mocniej się zarumieniła. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, by kapusta nie przywierała do patelni. Kiedy nabierze lekko brązowego koloru, jest gotowa do podania.

Smacznego :)

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>