Włoskie cannelloni

Kuchnia włoska jest w czołówce moich ulubionych :) Charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza (cyt. Wikipedia). 

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej jest cannelloni – włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.

Uwielbiamy cannelloni :) Polecam serdecznie, pięknie wygląda, pysznie smakuje i nieziemsko pachnie… :) Często korzystam z przepisów Pascala lub Okrasy i przygotowując cannelloni inspirowałam się ich pomysłami.

Składniki:

  • ok. 10 rurek makaronu cannelloni
  • 50 g sera ulubionego sera żółtego, ja używam parmezanu lub mozzarelli

Farsz mięsny:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić wieprzowym)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajo
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy: połowa porcji z przepisu
http://bymagda.blog.pl/2013/06/09/sos-beszamelowy/

1. Farsz mięsny: na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony farsz zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy jajko, dokładnie mieszając.

2. Sos pomidorowy: na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodajemy pomidory z puszki (można je drobno pokroić przed wrzuceniem) wraz z zalewą. Doprawiamy cukrem, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Sos pomidorowy można zmiksować blenderem, nie jest to jednak konieczne. Osobiście wolę czuć cząstki pomidorów ;)

3. Połową sosu pomidorowego smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Drugą połowę dodajemy do farszu mięsnego, dokładnie mieszamy. Uzyskanym farszem mięsno-pomidorowym nadziewamy rurki makaronowe. Układamy na sosie pomidorowym. Zalewamy sosem beszamelowym z w/w przepisu, na wierzch ścieramy ser żółty. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 st.

   

Smacznego :)

,,
4 comments on “Włoskie cannelloni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>