Tort czekoladowy z pijanymi wiśniami

 

Tort czekoladowy…wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby – dla mojego Taty z okazji 64 urodzin :) A dlaczego akurat taki? Mój tata to ogromny łasuch, uwielbia czekoladę i z myślą o Nim zrobiłam to obłędne ciacho.

Biszkopt czekoladowy nasączony likierem wiśniowym, masa puszysta, delikatna, aksamitna, mocno czekoladowa…a w niej zanurzone pijane wiśnie – czekoladowe niebo dla podniebienia !!! Osobiście nie przepadałam nigdy za tak mocno czekoladowymi przysmakami, ale muszę nieskromnie przyznać, że ten tort smakował naprawdę obłędnie, nieziemsko, po prostu rozpływał się w ustach :)

Składniki na 1 biszkopt (pieczemy 2 takie biszkopty i każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe) – tortownica 30 cm średnicy:

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:

  • 3 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g masła
  • 4 łyżki kakao

Pijane wiśnie:

  • 200-300 g drylowanych wiśni odsączonych z syropu
  • 1 szkl. likieru wiśniowego

Poncz:

  • likier z nasączania wiśni
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukierki
  • starta czekolada
  • posypka ozdobna itd.

1. Biszkopt  (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.

2. Odsączone z syropu wiśnie moczymy w 1 szkl. likieru wiśniowego.

3. Do przygotowania masy czekoladowej należy naszykować garnek i miskę (ew. drugi garnek) – koniecznie metalowe, nie plastikowe!!!, która obwodem będzie pasowała do garnka. Do garnka wlewamy wody na wysokość 1/4 garnka, nastawiamy na mały ogień. W misce umieszczonej na tym garnku ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jajecznego puszystego kremu. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło (wyjęte wcześniej z lodówki, by miało temp. pokojową) na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej (do temp. pokojowej) masy jajecznej. Na koniec dodajemy kakao. Chwilę mieszamy do połączenia składników.

 

4. Wiśnie odsączamy na durszlaku z likieru, który łączymy z sokiem z cytryny i wodą, by uzyskać poncz.

5. Na tacy pod tort układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy 1/4 ponczu, smarujemy 1/4 masy czekoladowej, wykładamy na nią 1/3 wiśni, dociskamy lekko w masę i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. Podobnie postępujemy z 2 kolejnymi warstwami, które przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym i pozostałą 1/4 masy czekoladowej smarujemy wierzch tortu.

 

6. Przygotowujemy polewę: składniki na polewę wrzucamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Mocno podgrzewamy, by składniki połączyły się ze sobą, jednak nie można dopuścić, by polewa się zagotowała. Przestudzoną i tężejącą polewą polewamy tort. Można dodatkowo ozdobić pokrojonymi cukierkami czekoladowymi, płatkami, startą czekoladą…itd. Tort przed podaniem należy dobrze schłodzić.

Smacznego :)

26 comments on “Tort czekoladowy z pijanymi wiśniami
    • Chyba zależy od umiejętności ;) Portal napisał, że jest prosty, ja osobiście tak nie uważam, bo masa maślano-jajeczna należy do niezbyt łatwych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>