Tort brzoskwiniowy

 

Tort ten przygotowałam z okazji imienin Mojej Córeczki, Ewuni :) Smakował i wyglądał pysznie, a szachownica wykonana z odpowiedniego ułożenia i wycięcia biszkoptu dodawała uroku temu ciastu. Tort został zrobiony z brzoskwiń z puszki, ale równie dobrze można je zastąpić innymi owocami z puszki, np. ananasami, mandarynkami, gruszkami… Polecam serdecznie, ponieważ tort nie jest trudny ani drogi, a zapewniam, że smakuje i wygląda wybornie :)

Dodam jeszcze, że ten torcik był niespodzianką dla Mojej Solenizantki, która była zachwycona tym wypiekiem :) I bardzo bardzo smakował mojej 5-letniej Ewuni, także polecam ten torcik szczególnie dla dzieci.

Składniki na tortownicę:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • mleko (tyle, by uzupełnić syrop brzoskwiniowy z puszki do 750ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g masła

Poncz:

  • 2-3 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody

Ozdoba:

  • pomarańczowe wiórki kokosowe
  • pomarańczowa posypka waflowa
  • itp.

1. Biszkopt  (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

2. Poncz: składniki na poncz dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

3. Masa budyniowo-brzoskwiniowa: syrop z odcedzonych brzoskwiń uzupełniamy mlekiem do 750ml, odlewamy 1/2 szklanki i dosypujemy budynie dokładnie mieszając. Pozostałą część mleka z syropem i cukrem gotujemy, dodajemy rozpuszczone budynie i zagotowujemy cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy, jednocześnie wyjmujemy masło z lodówki. Kiedy budyń i masło mają temperaturę pokojową, masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Na koniec 2-3 łyżki masy odkładamy do ozdoby, do reszty dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy łyżką (można odłożyć 2-3 połówki brzoskwiń do ozdoby).

4. Na tacy pod tort układamy pierwszy blat biszkoptowy, polewamy go połową ponczu i cienko smarujemy masą budyniowo-brzoskwiniową. W drugim blacie biszkoptowym na środku wycinamy koło o średnicy ok. 10 cm. Układamy je na środku masy budyniowo-brzoskwiniowej, uzupełniamy nią również obrzeża wolne od biszkoptu. Na wierzch układamy okrąg pozostały z wycinania koła. Uzupełniamy masą środek wolny od biszkoptu. Na wierzch wykładamy resztę masy, a masą odłożoną masą bez brzoskwiń smarujemy wierzch i boki ciasta i dowolnie ozdabiamy. Ja wykorzystałam 2 połówki brzoskwiń, pomarańczowe wiórki kokosowe i opłatek ozdobny.

5. Tort najlepiej smakuje po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.

Smacznego :)

4 comments on “Tort brzoskwiniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>