Keks z bakaliami

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta… unoszą się zapachy ciast, potraw świątecznych, w sklepach tłumy, miasto pięknie ozdobione, my bardziej pozytywnie nastawieni… Ten klimat udziela się chyba każdemu :) U nas w domu dzisiaj dominuje zapach ciast i choinki. Razem ze swoimi wspaniałymi pomocnicami piekłyśmy keks, pełen aromatu, bakalii… Starsza córeczka wsypywała mi suche składniki, podawała potrzebne sprzęty, produkty, a młodsza – kosztowała i skubała nasze dzieło ;) Zapraszam do naszej keksowej przygody, która pachnie i smakuje cudownie !!!

Składniki na keksówkę 30/10cm:

  • 1/2 kg mąki pszennej + do obtoczenia bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 jaja
  • po kilka kropki aromatu waniliowego i rumowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 300-400 g bakalii (opcjonalnie – ananas, papaja, rodzynki, morele, żurawina…)

Biała polewa:

  • 5 łyżek mleka
  • 150 g białej czekolady
  • bakalie do ozdobienia

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową !!!

1. Bakalie wymieszaj z 1-2 łyżkami mąki.

2. Połącz składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sód i sól. W drugiej misce masło utrzyj z cukrem na puch, a następnie dodawaj po 1 jajku, cały czas miksując. Do masy dodawaj naprzemiennie po łyżce składników suchych, mleko i aromaty, zmniejszając obroty miksera. Na koniec w bardzo gęstą masę wmieszaj bakalie.

3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka) w 170 st.

4. Przygotuj polewę – mleko mocno podgrzej, zdejmij z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści w gorącym mleku. Polej ciasto, ozdób bakaliami.

5. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>