Kurczak curry na patyku

Do stworzenia tego dania zainspirowali mnie moi najbliżsi, otóż córeczki chciały szaszłyki, a mąż miał ochotę na coś orientalnego. Postanowiłam połączyć potrzeby moich żarłoczków i zrobiłam kurczaka w curry w formie szaszłyków. Danie pyszne, smaczne, aromatyczne, smakowało całej naszej rodzince :)

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu jako małą odskocznię od przygotowywanych dań świątecznych ;)

Składniki na 6 szaszłyków:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

1. Mleko, curry, imbir, paprykę mieloną, posiekany ząbek czosnku, miód, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Zanurzamy w tej marynacie mięso pokrojone w dużą kostkę. Odstawiamy na 1-2 godziny (można też na całą noc).

2. Cebulę i paprykę również kroimy w porcje nadające się na szaszłyki i nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym mięsem. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st.

3. Szaszłyki podajemy z ryżem i warzywami smażonymi  z przepisu
http://bymagda.blog.pl/2013/11/21/kaczka-w-sosie-sliwkowym-ze-smazonymi-warzywami/

Smacznego :)

,,,
One comment on “Kurczak curry na patyku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>