Strucla z makiem

Przyznam, że to mój debiut w pieczeniu ciast z makiem ;) Do teraz byłam bardzo do nich uprzedzona, nie lubiłam żadnych wypieków z „czarnymi kropeczkami” ;) Jednak zbliżające się Święta i nastrój z tym związany skłonił mnie do przygotowania ciast typowo bożonarodzeniowych. Tak więc makowiec musi być ;)
Postanowiłam zrobić struclę, ponieważ zawsze zachwycał mnie ich wygląd po przekrojeniu. I muszę nieskromnie przyznać, że w mojej zachwycił mnie nie tylko wygląd, ale i smak :) Strucla jest wilgotna, aromatyczna, pyszna !!!
W przygotowaniu tej strucli posiłkowałam się masą makową z puszki. Wybaczcie, ale to naprawdę mój debiut z makiem, następnym razem sama przygotuję masę, a tymczasem podzielę się z Wami smacznym przepisem…

Składniki na 2 strucle o długości ok. 35 cm:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła/margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 białka
  • 1/2 aromatu pomarańczowego
  • Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z 1/4 cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy cukier waniliowy, jaja, białka, rozpuszczone masło/margarynę i szczyptę soli, a na koniec wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

2. W tym czasie 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając. Dodajemy również aromat pomarańczowy i łączymy z resztą masy.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy w cienki prostokąt, smarujemy połową masy makowej pozostawiając wolne brzegi, zwijamy i układamy na wytłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta i masy makowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Strucle pieczemy 30 minut w 160-180 st.

5. Jeszcze ciepłe strucle smarujemy lukrem – cukier puder, sok z cytryny i aromat pomarańczowy ucieramy na jednolitą lejącą masę. Całość posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego :)

8 comments on “Strucla z makiem
  1. Ciasto przed wyłożeniem masy makowej trzeba obowiązkowo posmarować białkiem , nie robi się tzw. duda (ciasto nie odchodzi od masy)

    • Dziękuje za sugestię, rzeczywiście zrobiła mi się niewielka duda. Na pewno wykorzystam ten pomysł następnym razem :)

    • Ja też uwielbiam makowce bardzo intensywnie pachnące i smakujące pomarańczami. Nigdy nie mogłam takiego znaleźć, aż w końcu sama taki upiekłam ;)

  2. Lubię bardzo makowiec, zawsze mam obawy kiedy zaczynam go piec. Smaruję ciasto białkiem ale i tak ciasto mi odstaje od maku. Co gorsze każdy makowiec mi pęka i to mnie złości. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków

    • Myślę, że niepotrzebnie to Panią złości, dla mnie najważniejsze jest, by wypieki były przygotowywane z sercem :) Te z cukierni są pięknie, ale nie mają „duszy” :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>