Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć :) Tym razem piekłam kulebiaki. Upiekłam dwa, jeden na skonsumowanie teraz, a drugi zamrożę na Święta. Ciasto drożdżowe bez problemu się mrozi, nie traci walorów smakowych. Postanowiłam z tego skorzystać, ponieważ mam nawał pracy przed Świętami, a służba – nie drużba… ;)

Ale wracając do moich kulebiaków…przygotowałam je z ciasta drożdżowego z farszem kapuściano-grzybowym. Uwierzcie mi, podczas przygotowywania tych łakoci zapach w domu był nieziemski i gdyby była już choinka, to naprawdę poczułabym świąteczny klimat :) Także polecam kulebiaki, są przepyszną alternatywą dla krokietów czy pierogów z kapustą i grzybami, a dodatkowo nie są trudne w przygotowaniu. Zapraszam :)

Składniki na 2 kulebiaki o długości ok. 35-40 cm:

  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz kapuściano-grzybowy:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • kminek

1. Przygotowywanie kulebiaku zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody.

2. Ciasto drożdżowe: drożdże łączymy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15min. Resztę składników wrzucamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów miski, odkładamy je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3. W tym czasie przygotowujemy farszu: kapustę i grzyby suszone gotujemy wraz z wodą z namoczonych grzybów do miękkości grzybów i kapusty. Jednocześnie podsmażamy umyte i drobno pokrojone pieczarki wraz z  posiekanymi cebulami na oleju rzepakowym. Ugotowaną kapustę z grzybami odsączamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części i wrzucamy do pieczarek. Razem podsmażamy chwilę, doprawiając pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą. Farsz musi być dosyć wyrazisty.

4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części, na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, smarujemy je połową farszu i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Podobnie robimy z drugą połową ciasta i farszu. Gotowe kulebiaki układamy na zwykłej blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

5. Kulebiaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st.

Smacznego :)

,,
6 comments on “Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
  1. Witam mam pytanie odnosnie mrozenia kulebiaka. mrozimy juz upieczonego? i jak najlepiej zabezpieczyc go przed wlozeniem do zamrazalki? wystarczy w worku foliowym? dziekuje i pozdrawiam:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>