Barszcz ukraiński

Zupa będąca eksplozją smaku i koloru :) Tradycyjny barszcz ukraiński zawiera buraki, świeżą kapustę i ziemniaki, w wersji przygotowywanej przez Polaków znajdziemy także fasolę lub grzyby.

Zapraszam do mojego przepisu na wspaniały i pyszny barszcz ukraiński. Znalazłam wiele przepisów, w których tą zupę zagęszcza się zasmażką, jednak ja uważam, iż to jest zbędne. Duża ilość warzyw i tak powoduje, że mamy na talerzu dosyć gęsty barszcz. Polecam gorąco :)

Składniki na 3l garnek:

  • 2 udka / żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm białej części pora
  • 1 plaster selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna pieprzu czarnego
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 buraki czerwone
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść natki pietruszki + do ozdobienia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

1.Przed rozpoczęciem gotowania zupy należy buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z octem i cukrem.

2. Mięso wrzucamy na zimną wodę i zagotowujemy. Wrzucamy marchewki, pietruszkę i selera w całości, natomiast pora posiekanego w talarki oraz liście laurowego, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie wyciągamy włoszczyznę i mięso (oprócz pora). Marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do zupy.

3. Do wywaru mięsno-warzywnego wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną kapustę i odsączoną fasolę. Po 10 minutach gotowania dodajemy buraki starte na tarce lub pokrojone w drobne paski. Całość doprawiamy ząbkami czosnku (wrzucamy je w całości)  i natką pietruszki.

4. Kiedy warzywa będą ugotowane dodajemy majeranek, kminek, pieprz ziołowy, sól i pieprz do smaku, na koniec koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut.

5. Barszcz ukraiński można podać z łyżka śmietany i natką pietruszki.

Smacznego :)

2 comments on “Barszcz ukraiński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>