Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Pyszna, aromatyczna i niezwykle sycąca zupa grzybowa, idealna na zimę :) Uwielbiają ją duzi i mali, a zapach tego przysmaku powoduje, że uruchamia się ślinotok, brzuszki burczą i chcą jak najszybciej JEŚĆ ;) Polecam bardzo gorąco tą rozgrzewającą, gęstą, sycącą zupę o absolutnie magicznym aromacie ;) Jeśli preferujemy wersję wegetariańską, to można przygotować ją na wywarze warzywnym.

Składniki na 3l garnek:

  • 2 udka (w wersji wegetariańskiej pomijamy)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm pora
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 100-150 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • garść natki pietruszki + natka pietruszki do ozdoby
  • 200 ml śmietanki do zupy
  • 2oo g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ugotowany makaron

1. Przez rozpoczęciem gotowania zupy należy grzybki namoczyć. Jeśli są to grzyby ze sklepu lub z niepewnego źródła na początek porządnie je płuczemy pod bieżącą wodą. Ja grzybki dostaję od taty, który jest grzybiarzem z zamiłowania, i mogę pominąć ten etap, ponieważ wiem, że przed suszeniem grzyby zostały dokładnie oczyszczone. Czyste grzybki wrzucamy do niewielkiej ilości zimnej wody (tak by zakrywała grzyby) i moczymy ok. 1 godziny.

2. Udka wstawiamy na gaz w garnku pełnym zimnej wody (wrzucanie mięsa do wrzątku powoduje, że się „zetnie” i nie uwolni swojego smaku i aromatu). Kiedy udko będzie al’dente, zbieramy szuwary i wrzucamy obrane marchewki, pietruszkę, pora w kawałku i selera. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

3. W międzyczasie na maśle podsmażamy cebule posiekane w kostkę na rumiano, po czym dorzucamy namoczone i odsączone grzybki, a pozostałą z nich wodę wlewamy do wywaru. Podsmażone grzybki z cebulą wrzucamy do wywaru. Dodajemy również garść natki pietruszki i serki topione. Gotujemy na małym ogniu 10-15min do rozpuszczenia serków.

4. Śmietankę mieszamy z mąką i niewielką ilością zupy, zabielamy tym zupę, zagotowujemy i gotowe :)

5. Zupę grzybową podajemy z makaronem i świeżą natki pietruszki.

Smacznego:)

4 comments on “Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>