Tarta jabłkowa

Moja tarta jabłkowa to nie zwykła szarlotka w postaci tarty. To delikatne ciasto kruche, na wierzchu jabłka z rodzynkami słodzone miodem, przyprawione cynamonem, uwieńczone kruszonką herbatnikowo-migdałową :) Aromat tej tarty jest po prostu nieziemski i bajeczny !!!

Polecam bardzo serdecznie na ten zimny i wietrzny weekend :)

Składniki:

  • warstwa jabłkowa:
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • kruszonka:
  • 100g herbatników
  • garść migdałów w płatkach
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 70g masła

1. Ze składników na ciasto kruche zagniatamy ciasto i chłodzimy przez ok. 1/2 godziny w lodówce.

2. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do rondelka z łyżką masła i chwilę podsmażamy a wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki, czyli miód, rodzynki i cynamon i smażymy do momentu aż wyparuje powstały z jabłek sok.

3. Przygotowujemy kruszonkę: herbatniki mielimy jak najdrobniej za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy migdały i cukier waniliowy, a na koniec roztopione masło i dokładnie mieszamy.

4. Schłodzone ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę, nakłuwamy widelcem, obciążamy grochem, monetami itp. i zapiekamy przez 10min. w 180 st. Następnie wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Tartę pieczemy jeszcze 35 min. w 180 st.

Smacznego :)
Moją tartę zgłaszam do akcji:

2 comments on “Tarta jabłkowa
  1. Uwielbiam tarty na słodko, a jabłka z cynamonem idealne zimą do herbatki, ja dziś upiekłam tartę makową (,kuchnia lidla,), małe przygotowania przed świętami :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>