Krokiety ziemniaczane z wkładką

Genialny, smaczny i aromatyczny dodatek obiadowy, ale również osobne danie. Pyszne pure ziemniaczane z dodatkiem ulubionej wędlinki obtoczone w jajku i bułce i usmażone na złoty kolor. Z dodatkiem sosu czosnkowego
http://bymagda.blog.pl/2013/06/26/sos-czosnkowo-ziolowy/
lub jogurtowego
http://bymagda.blog.pl/2013/06/23/sos-jogurtowy/
tworzy wspaniałą kompozycję smakową.

Składniki na ok. 10 krokietów:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 200g boczku/szynki lub innej ulubionej wędliny (w wersji wegetariańskiej pieczarki)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

1. Do świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy śmietanę i masło i tłuczemy na jednolitą masę, studzimy.

2. Boczek podsmażamy, wrzucamy do ziemniaków. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i dodajemy do ziemniaków z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

3. Z masy ziemniaczanej formułujemy podłużne kotleciki, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.

Smacznego :)

Moje krokiety zgłaszam do akcji:

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>