Pierogi a’la KEBAB

Pierogi a’la KEBAB to polska modyfikacja tradycyjnego kebaba ;) Pyszny, aromatyczny smakołyk uwielbiany przez małych i dużych !!! Polecam gorąco jako przystawkę lub danie obiadowe, najlepiej na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego
http://bymagda.blog.pl/2013/06/26/sos-czosnkowo-ziolowy/
. Potrawa ta jest bardzo podzielna, można ją wykonać dzień wcześniej, a potem odgrzać w piekarniku, przy czym absolutnie nie traci walorów estetycznych ani smakowych :) Z poniżej podanej porcji składników zrobiłam 24 sporych pierożków, ale ich ilość będzie zależała od wielkości wykonywanych pierożków ;) Ja polecam takie większe.

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 1 duża pierś z kurczaka (opcjonalnie można wykorzystać wieprzowinę lub baraninę)
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
  • 1 papryka czerwona lub żółta (opcjonalnie)
  • 3 łyżki przyprawy kebab
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia w głębokim oleju

1. Z mleka, cukru, drożdży, 1 łyżki mąki ucieramy rozczyn, po czym odstawiamy go na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej pod koc lub kołdrę jak robiły nasze babcie ;) ). W międzyczasie do miski wsypujemy resztę mąki, wbijamy jaja, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na 30-35 min. do wyrośnięcia.

 

2. W tym czasie przygotowujemy farsz: mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy 1 łyżkę przyprawy kebab i podsmażamy jeszcze chwilę.

3. Kapustę pekińską, cebulę, ogórka konserwowego i paprykę drobno siekamy, dodajemy kukurydzę oraz usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy.

4. Ketchup łączymy z majonezem, 2 łyżkami przyprawy kebab, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymany sos łączymy z resztą farszu mięsno-warzywnego.

5. Ciasto drożdżowe porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wycinamy maseczką/kubkiem (o większej średnicy niż szklanka) okręgi. Delikatnie rozpłaszczamy i rozciągamy je w dłoniach, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Ten moment jest bardzo istotny, ponieważ niedokładnie złączone brzegi pieroga mogą rozerwać się w trakcie smażenia. Możemy posłużyć się wodą, smarując nią brzegi pieroga. Sklejone pierogi odkładamy pod ściereczkę na 5-10 min. do wyrośnięcia. Następnie smażymy je w głębokim oleju na rumiano z obydwu stron.

6. Pierogi najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Moje pierogi a’la KEBAB zgłaszam do akcji:

,,,,,
29 comments on “Pierogi a’la KEBAB
  1. Wczoraj zrobiłam pierożki z twojego przepisu, są wyśmienite dzieciaki nie mogły się najeść, polecam wszystkim są przepyszne !!!!!

  2. No nareszcie Madziu znalazłam idealny przepis, dziękuję ;) Ja wypróbuję przepis w we3rsji pieczonej, myślę że też będą smaczne :) Pozdrawiamy :*

  3. Chcialabym zrobic te pierozki na imprezke… Czy moge je zrobic wczesniej a dopiero pozniej upiec czy lepiej od razu upiec a pozniej podgrzac???

  4. Pierogi pyszne ;) Ciągle zachwycam się ich smakiem :D Cudownie pasuje do nich sos czosnkowy . Polecam bardzo gorąco . Idealne nawet na obiad . Gwarancja smaku :) Jeszcze raz polecam :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>