Kotlety mielone

kotlet mielony 1

Kotlety mielone zajmują bardzo wysokie miejsce w kategorii „ulubione obiadki mojej rodzinki” ;) Każdy zna to danie, każdy je przyrządzał… Wiem, wiem, jednak ja zużyłam kilka kilogramów mięsa, zanim odnalazłam najlepszy smak kotleta mielonego ;) Dlatego postanowiłam podzielić się moim przepisem. Dzięki niemu kotlety powstają mięciutkie, smaczne, aksamitne, a jednocześnie dobrze przyprawione. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajo
  • 1 mała bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej

1. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w niewielkiej ilości mleka. Mięso łączymy z zarumienioną cebulką, namoczoną bułką, jajkiem, doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą do smaku. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Z masy mięsnej formułujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z 2 stron na rumiano.

3. Podajemy z ulubioną sałatką/surówką i ziemniaczkami w ulubionej formie.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>