Przekładaniec na kruchym cieście

Ciasto proste i dosyć szybkie w wykonaniu, a wspaniale smakuje z poranną kawką i ślicznie wygląda :) Ciasto kruche, jabłka, budyniowa pianka zwieńczona dżemem lub powidłami i pyszną kruszonką cudownie się komponują :) Polecam to pyszne ciasto !!!

Składniki na dużą blachę:

Ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajo
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Warstwa jabłkowa:

  • 5-6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 op. budyniu (smak dowolny, ja wykorzystałam truskawkowy)
  • 1/2 szkl. oleju

Kruszonka:

  • 7 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • garść bułki tartej
  • ulubione powidła/dżem
  • cukier puder do posypania ciasta

1. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników na kruche ciasto, chłodzimy je przez ok. 1/2 godziny w lodówce.

2. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Przygotowujemy też piankę budyniową: ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy 2 budynie (w postaci sproszkowanej, prosto z opakowania), a na koniec stopniowo wlewamy olej i delikatnie mieszamy.

Następnie przygotowujemy kruszonkę: przesianą mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Struktura powstałej masy musi być „kruszonkowata”, czyli rozsypywać się w dłoni, ale nie może być zbyt sucha.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Następnie zapiekamy je przez 5 min. w 180 st.

4. Podpieczone ciasto posypujemy garścią bułki tartej. Wykładamy na wierzch jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem. Następnie wykładamy piankę budyniową, na którą układamy porcjami po łyżce dżemu lub powideł. Wszystko posypujemy kruszonką i pieczemy 40-45 min. w 180 st.

5. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>