Pierogi z mięsem

Przyznam szczerze, iż nie jestem wprawiona w przygotowywaniu potraw mącznych. Głównie dlatego, że moi najbliżsi za takimi nie przepadają. Jednak pierogi te pokochali, przede wszystkim ze względu na pyszny mięsny farsz. Polecam zrobienie pierożków, nawet niewprawionym gospodyniom domowym, gdyż nie taki diabeł straszny… ;)

Składniki na ok. 75-80 pierogów (w zależności jak duże robimy pierogi):

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600g mięsa wołowego (można je ewentualnie zastąpić mięsem wieprzowym)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5cm pora
  • plaster selera
  • liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masło
  • 2 jajka
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

1. Mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody z marchewką, pietruszką, porem, selerem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym oraz szczyptą soli do miękkości mięsa i warzyw.

2. Następnie mięso i marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 2 cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na złocisty kolor na maśle. Dodajemy do mięsa wraz z 2 jajkami.  Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.

3. Składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski, przekładamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem.

4. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część rozwałkowujemy na grubość 2-3mm, pozostałe pozostawiamy pod przykryciem, by nie wysychały. W rozwałkowanym cieście wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi (można brzegi moczyć wodą, by lepiej się sklejały). Podobnie postępujemy z resztą ciasta.

5. Pierogi wrzucamy do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

6. Pierogi podajemy z cebulką podsmażoną na skwareczkach lub boczku.

Smacznego :)

,,
31 comments on “Pierogi z mięsem
  1. Od wysokotłuszczowej różni ją dostęp osobistego organizmu do ATP, wytwarzanego przez osobistą wątrobę, jeśli ona (wątroba)nie musi przetwarzać węglowodanów na źródło energii – http://www.stachurska.eu/?p=3383 . W Szwecji akurat obecnie lekarze (wiodący – Instytut Karolinska)tę dietę upowszechniają jako najzdrowszą dla organizmu, czyli systemu autoimmunologicznego.

  2. Hej, robię takie pierogi od wielu lat z tym że zamiast oleum dodaję łyżkę masła, ciasto wychodzi delikatne ( na początku mieszać łyżką najlepiej drewnianą, pużniej w zależności od wytrzymałości na temperaturę łapkami), farsz najlepiej wychodzi z mięsa mieszanego, nawet jak udko z kurczaka się trafi w rosole to nie ma szkody, żeby farsz był mniej mazisty prosze dodać bułki tartej, ja lubię pierogi z farszem bardziej suchym, uwielbiam majeranek, jeśli go dodają do farszu to mniej sypie na pierogi. w/g mnie ten przepis na ciasto jest najlepszy bo prosty, ciasto delikatne, i nadaje się do wszystkich farszów, warunek primo dokładnie kontrolować wodę. Ale to zalerzy od wprawy sorry

  3. Ja przygotowuję pierogi z mięsem wg przepisu mojej babci, jeszcze ze Lwowa. Ona nauczyła moją mamę, a Mama mnie. Mięso wołowe (najepsze jest z giczy, nie może być za chude)gotuję z włoszczyzną i po schłodzeniu przepuszczam razem z warzywami przez maszynkę. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na złoty kolor, po czym dodaję zmielone mięso i warzywa i podsmażam. Zaprawiam solą, pieprzem i najważniejszą przyprawą: gałką muszkatołową. Do smażonego farszu można dodać łyżkę lub dwie rosołu z gotowania, wtedy będzie gładki jak masło.
    Mśj przepis jest więc podobny, a różni się właściwie przyprawami. Polecam spróbować, bo pierogi są fantastyczne.
    Pozdrawiam :)

  4. Pierogi ogólnie wyszły pyszne :) do farszu dodatkowo dodałam kilka listków zmielonej kapusty włoskiej :) ciasto chyba troszke mi nie wyszło, było Twardawe ale dało sie zjeść :))

Odpowiedz na „~PiotrekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>