Kaczka w sosie śliwkowym ze smażonymi warzywami

Potrawa przygotowana na bazie przepisu Karola Okrasy, którego uwielbiam za zamiłowanie do kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam wg własnych upodobań, ale danie wyszło po prostu PRZEPYSZNE !!! Nawet moje córeczki, które nie są miłośniczkami dań orientalnych, ze smakiem pałaszowały ten obiad :) Polecam serdecznie, kaczka wychodzi bardzo szlachetna, aromatyczna, sos – poezja smaku, a warzywa doskonałe i chrupiące !!!

Składniki:

Kaczka w sosie śliwkowym:

  • 4 udka kacze
  • 150g suszonych śliwek
  • 30ml sosu sojowego
  • 30ml miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka chilli mielonego

Warzywa smażone:

  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 słoika pędów bambusa
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2  łyżki mleka kokosowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo:

  • ryż

1. Skórę na kaczych udkach delikatnie nacinamy. Paprykę drobno siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, śliwki suszone kroimy na 1/4, wszystko wrzucamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki na sos śliwkowy. Chwilę zagotowujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso skórą do góry, zalewamy gorąca marynatą, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny w temp. 170st. Po godzinie pieczenia zdejmujemy przykrycie, polewamy kaczkę sosem i ponownie wkładamy do piekarnika.

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: dymkę (bez szczypioru) kroimy w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w cienkie plasterki, pędy bambusa osączamy z wody i kroimy w mniejsze paseczki, podobnie paprykę. Na woku podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Całość często mieszamy, warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone. Na koniec dodajemy sos sojowy, mleczko kokosowe, sok z cytryny i miód. Chwilę jeszcze podsmażamy.

3. Na ugotowanym ryżu układamy usmażone warzywa, posypujemy szczypiorem z dymki. Na wierzch układamy udko z kaczki. Całość polewamy sosem, już podajemy go osobno w sosjerce.

Smacznego :)

,,,,
2 comments on “Kaczka w sosie śliwkowym ze smażonymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>