Kapuśniak z żółtymi ziemniaczkami

Wspaniała polska zupa !!! Ja kapuśniaczek zawsze podaję z ziemniaczkami podsmażonymi z cebulką właśnie na oleju rzepakowym. Pyszne danie :)

Jeśli planujemy kapuśniaczek na Wigilię, to żeberka należy zastąpić kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Najlepiej takiego od „pani Jadzi” z targu lub warzywniaka o niesamowitym smaku i aromacie.

Składniki na 3l garnek:

  • 2 żeberka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10cm pora
  • plaster selera
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 garści kapusty kiszonej
  • 1 mała garść grzybów suszonych
  • 1 cebula (w przypadku barszczu wigilijnego postnego)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego (w przypadku barszczu wigilijnego postnego)
  • kminek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Żółte ziemniaczki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • sól

1. Grzybki należy namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie na ok. 1-2 godziny przed wrzuceniem do kapuśniaczku, wody wlewamy tylko tyle, by pokryła grzybki.

2. Na żeberkach gotujemy wywar, jeśli przygotowujemy kapuśniaczek wegetariański – pomijamy ten etap i gotujemy wywar na samych warzywach. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, pora i selera, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

3. Dodajemy kapustę kiszoną, jeśli nie lubimy kwaśnego kapuśniaku, to można ją troszkę opłukać na durszlaku pod bieżącą wodą. Po chwili wlewamy do zupy grzybki razem z wodą, w której je moczyliśmy. Dokładnie mieszamy. W przypadku kapuśniaku wigilijnego – cebulę pokrojoną w kostkę wraz z odsączonymi grzybami podsmażamy na oleju rzepakowym i wrzucamy do zupy, wodę z namoczonych grzybów również wlewamy do kapuśniaku.

4. Kapuśniak doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 20minut.

5. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę na oleju rzepakowym, dodajemy ziemniaczki, solimy i dokładnie mieszamy.

Kapuśniak podajemy z żółtymi ziemniaczkami.

Smacznego :)

One comment on “Kapuśniak z żółtymi ziemniaczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>