Nowe oblicze schabowego

Mój mąż – jak chyba większość mężczyzn – uwielbia kotlety schabowe :) Uwielbia też chipsy ziemniaczane. Postanowiłam więc połączyć te 2 przysmaki i przygotować mojej drugiej połówce kotlety schabowe w panierce z chipsów. Muszę przyznać, że smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • małe opakowanie ulubionych chipsów
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

 

1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Każdy posypujemy delikatnie z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy 3 miseczki/talerze: na jednym musi znajdować się mąka, w drugim roztrzepane jaja z niewielką ilością soli i pieprzu (naprawdę niewiele, ponieważ mięso jest już posypane przyprawami), a w trzecim pokruszone chipsy. I moczymy kolejno każdego kotleta z obydwu stron w mące, jajku i chipsach.

2. Kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienianie z obydwu stron.

3. Podamy z ziemniakami i ulubioną surówką/sałatką.

Smacznego :)

,
3 comments on “Nowe oblicze schabowego
  1. Takie kotlety są smaczne a panierka chrupiąca. Ja często panieruję kotlety w pokruszonych płatkach kukurydzianych, używałam też nachos. Jutro chyba zrobię w chipsach, bo mi smaka narobiłaś :-) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>