Sałatka z porem i selerem

Pyszna sałatka, o mocno wyrazistym smaku i zapachu :) Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to smaki dokładnie przenikną siebie nawzajem. Ja podałam ją w postaci torcika, dzięki czemu nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne zachęcały do konsumpcji tego przysmaku :) Polecam do podawania sałatek w taki sposób, nikt nie oprze się takiej przystawce ;)

Składniki:

Ciasto kruche – składniki i sposób przygotowania w przepisie
http://bymagda.blog.pl/2013/09/09/torcik-serowo-szynkowy/

Sałatka:

  • biała część z 1 dużego pora
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 200g szynki
  • 100g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 jaja
  • kilka plastrów ogórka
  • szczypior

1. Por siekamy w drobne półplasterki, seler odcedzamy z nadmiaru wody. Szynkę, ser żółty i jaja ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Wszystko łączymy, dodajemy kukurydzę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

2. 2-3 godziny przed podaniem ciasto kruche przekładamy sałatką, ozdabiamy ugotowanymi na twardo plastrami jajek, ogórkiem i szczypiorem.

Smacznego :)

Moją sałatkę zgłaszam do akcji:

,
One comment on “Sałatka z porem i selerem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>