Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Pyszna zupa, która doskonale spełnia zadanie dania jednogarnkowego :) Bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca… Papryka pieczona dodatkowo wzbogaca jej zapach. Ja zrobiłam wersję z kiełbaską i boczusiem, ponieważ taką wolą moje dzieci, jednak tradycyjnie można wędlinę zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym. Zapraszam do zapoznania się z moją przygodą z kuchnią węgierską ;)

Składniki na 3l garnek:

  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 300g kiełbasy (opcjonalnie – toruńskiej, podwawelskiej lub dowolnej ulubionej)
  • 300 g boczku (w wersji tradycyjnej kiełbasę i boczek zastępujemy mięsem gulaszowym wieprzowym lub wołowym)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego
  • 4 ziemniaki
  • 3 papryki
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju

1.Przygotowujemy paprykę, czyli nacieramy ją olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok. 25minut. Po tym czasie studzimy paprykę, obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

 

2. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie doprawiamy cebulę z czosnkiem kminkiem, mieloną papryką i chilli, majerankiem, solą i pieprzem. Po chwili wrzucamy pokrojone kiełbasę i boczek i podsmażamy do połączenia smaków.

3. Podsmażone warzywa z wędliną przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy ok. 30 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 10 minutach dodajemy paprykę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem.

4. Przygotowujemy zasmażkę, czyli mąkę podsmażamy na maśle do zarumienienia. Dodajemy ją stopniowo do zupy cały czas mieszając. Chwilę zagotowujemy.

Smacznego :)

,,,
4 comments on “Zupa gulaszowa z pieczoną papryką
  1. Zrobilam! I zupa stala sie jedna z moich ulubionych! Niesamowite, jak bardzo wzbogadza smak zupy pieczona papryka! Ja zrozbilam wersje z wolowina i z kielbasa. Niebo w gebie! :)

    • Bardzo się cieszę, że ta zupka tak posmakowała. Papryka pieczona jest 100 razy bardziej aromatyczna :) Pozdrawiam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>