Tort śmietanowo-bananowy

Tort ten nie jest niczym super-nowym na moim blogu, ponieważ torty śmietanowe już na nim gościły. Ten – wykonany na 5 urodziny Córeczki – różni się jednak dodatkami, a także pojawieniem się masy bananowej. Szczególnej uwadze polecam również biszkopty, które dzięki mące ziemniaczanej były mięciutkie, sprężyste i nic a nic nie opadały ;)

Tort wszystkim bardzo smakował, nie był za słodki, a dzięki ziarenkom granatu każdy kęs był prawdziwą bombą smakową :)

Także zapraszam do przestudiowania mojego przepisu :)

Składniki na tort o wym. 25/35cm:

Biszkopt (podaję składniki na 1 biszkopt; należy zrobić 2 biszkopty, z których powstaną po 2 blaty biszkoptowe):

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

  • 1l śmietanki kremówki
  • 4 usztywniacze do bitej śmietany (np. śmietan-fixy)
  • 250g mascarpone
  • 1/2 granatu
  • 1/2 mlecznej czekolady (lub opcjonalnie – gorzka)

Masa bananowa:

  • 400ml nektaru bananowego
  • 1 budyń bananowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Ja do masy bananowej dodałam jeszcze 3 banany, jednak nie polecam tego, gdyż masa jest i bez tego mocno bananowa, a banany niestety powodują gorsze efekty wizualne w masie, ponieważ nie łączą się z masą.

Poncz:

  • 400ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 aromatu pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1/2 granatu
  • 1/2 czekolady
  • posypka waflowa
  • opłatek ozdobny

1. Biszkopt  (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe. Czynność powtarzamy raz jeszcze, by uzyskać 4 blaty biszkoptowe.

2. Poncz: składniki na poncz dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

3. Masa śmietanowa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i mascarpone. Następnie masę dzielimy na 3 części. 1 część łączymy ze startą na tarce czekoladą, 2 część z ziarnkami granatu, a 3 część pozostawiamy do ozdobienia tortu.

4. Masa bananowa: 3/4 nektaru gotujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z budyniem. Budyń wlewamy do gotującego się nektaru, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Razem z masłem musi mieć temperaturę pokojową. Następnie masło ubijamy na puch, dodając stopniowo budyń aż powstanie jednolita masa.

5. Na tacy pod tort układamy 1 blat biszkoptowy, polewamy 1/4 ponczu, następnie wykładamy masę śmietanową z granatem, kolejno kładziemy drugi biszkopt, polewamy 1/4 ponczu, masa bananowa, trzeci biszkopt – 1/4 ponczu, masa z czekoladą, czwarty biszkopt – reszta ponczu. Tort zdobimy masą śmietanową, posypką waflową, pestkami granatu i startą na tarce czekoladą, można oczywiście dodatkowo zamówić opłatek ozdobny. Tort najlepiej wykonać dzień wcześniej, żeby smaki sobą przeniknęły.

   

Smacznego :)

Mój tort zgłaszam do akcji:

One comment on “Tort śmietanowo-bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>