Galareta wieprzowo-drobiowa

Galareta mięsna to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Przyznam, że do tej pory miałam ogromne opory przed jedzeniem galarety. Tym razem jednak przygotowałam taką galaretę, którą zajadałam się ze smakiem i która znikała wyjątkowo szybko w trakcie uroczystości rodzinnej :) Nie dodawałam do mojej galarety żelatyny, natomiast dodałam sporo czosnku, jajeczko, kukurydzę, natkę pietruszki, chude mięsko z kurczaka, dzięki czemu jej smak był naprawdę wyjątkowy !!! Przygotowałam galaretę w keksówce, można natomiast wykorzystać malutkie filiżanki lub formę na babkę :) Polecam…

Składniki:

  • 3 nogi wieprzowe
  • 1 golonkę (opcjonalnie, nie jest to konieczne)
  • 2 duże udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 6-8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4-5 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kukurydza/groszek konserwowy
  • natka pietruszki

1. Nogi wieprzowe, golonkę i udka dokładnie oczyszczamy i wstawiamy na mały ogień  do 5l garnka pełnego zimnej wody. Należy pamiętać, że galarety nie należy gotować na dużym ogniu ani nie wolno przykrywać garnka, gdyż wywar będzie mętny.

2. Kiedy z gotującego się mięsa zbierzemy wszystkie szuwary, dodajemy marchewki, pietruszkę, cebulę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie i 3 całe ząbki czosnku. Wszystko gotujemy aż mięso zacznie się rozpadać, a wody ubędzie co najmniej połowa. Ja gotowałam 7 godzin pierwszego dnia, a na drugi dzień 2 godziny. Polecam takie rozwiązanie, gdyż przez noc galareta dobrze przejdzie smakiem.

3. Następnie cały wywar odcedzamy na sitku. Do wywaru dodajemy 3 zmielone ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.Natomiast w odcedzonym mięsie odrzucamy kości i tłuste mięso, zostawiamy tylko chude mięsko.

4. Na dno keksówki układamy marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę, chude mięso, kukurydzę lub groszek konserwowy, natkę pietruszki i jajko. Wywar przecedzamy przez gazę i zalewamy nim keksówkę z dodatkami. W moim wypadku dana porcja idealnie wystarczyła na keksówkę 10/30cm.

5. Odstawiamy galaretę na noc do lodówki. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.

Smacznego :)

,,,,
17 comments on “Galareta wieprzowo-drobiowa
  1. Witam! Coś nowego to łączenie drobiu tutaj, gdzieś czytałam, że właśnie drobiowe „psuje” smak, ale może trzeba do tego podejść, co kto lubi. Czosnek dodaję wyciśnięty do już gotowej galarety, zagotowuję i do foremek. Wypróbuję Twoją propozycję, może nam przypadnie do gustu?

    • Ja dodałam drób głównie dlatego, że do mięsa wieprzowego w galarecie nie mogłam się przekonać. Nie twierdzę, że to jest najlepsze rozwiązanie, ale wszyscy goście ze smakiem zajadali się tą galaretą, musiałam robić kilka dokładek na półmiski, a wśród gości miałam prawdziwych smakoszy. Także myślę, że drób nie zepsuł smaku, ale oczywiście zachęcam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami smakowymi :)

  2. Lubię galaretę. Kiedyś jadłem ją polaną octem, prawie pływała. Nadal tak lubię, ale teraz jem galaretę z chrzanem. Ocet spirytusowy nie jest zbyt zdrowy, a z winnym mi nie smakuje.

  3. Ja bym bardzo chciała wiedzieć co to jest jeszcze za rolada na tym zdjęciu z galaretką i jajkami. Wygląda bardzo apetycznie. Może jakaś podpowiedz gdzie można znaleźć przepis na tą roladę. :)

    • Przepis na tą roladkę wstawię dzisiaj, choć jest on bardzo prosty :) Ale rzeczywiście wizualnie wygląda super i też wszystkim smakowała :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>