Tradycyjny śledź w oleju

Uwielbiam ryby, pod każdą postacią. Jednak śledzie w oleju są w czołówce moich rybnych przysmaków. Robi się je niezwykle szybko i prosto, a ich walory smakowe kilkakrotnie przewyższają te śledzie, które gotowe możemy znaleźć w sklepach. Polecam serdecznie, ponieważ moje śledziki podczas ostatniej uroczystości rodzinnej rozchodziły się w mgnieniu oka i konieczne było donoszenie kilku dokładek ;)

Ja do śledzi wykorzystuję cebulę surową, ale jeśli takowej nie lubicie – proponuję zagotować ją najpierw do miękkości, a dopiero potem przełożyć nią śledzie :)

Składniki:

  • 1kg śledzi
  • 3-4 średnie cebule
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. wody
  • 3/4 szkl. octu winnego
  • 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki cukru

1. Śledzie należy namoczyć w wodzie, po ok. 30minutach bardzo dokładnie je opłukać, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę siekamy w kostkę lub piórka. W naczyniu układamy naprzemiennie warstwę cebuli i śledzi. Całość zalewamy olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny.

2. Wodę, ocet, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe i cukier wrzucamy do rondelka, całość należy zagotować. Kiedy zalewa ostygnie, wlewamy ją do śledzi.

3. Śledzie podajemy z cebulką, najlepsze są na drugi dzień.

Smacznego :)

,,
2 comments on “Tradycyjny śledź w oleju
  1. Też najbardziej lubię takiego tradycyjnego :) Olej koniecznie rzepakowy – ma najlepszy skład tłuszczowy i obniża poziom cholesterolu, co w święta bardzo się przydaje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>