Ciasto Oczy Carycy

Ciasto to zachwyciło, wręcz powaliło mnie swoim wyglądem ;) Uwielbiam piękne ciasta !!!!! Kolorowe, wysokie, z wieloma warstwami…to jest to, co lubię ;) Widziałam wiele przepisów na to ciasto i wahałam się, z którego skorzystać, jednak wybrałam przepis z bloga, na który często zaglądam (
http://smakolykikoraliki.blog.pl/2013/10/20/ciasto-oczy-carycy/
). Bardzo dziękuję autorce tego przepisu, ponieważ jest bezbłędny i ciasto wychodzi obłędne :)

Przyznam szczerze, że jest dosyć pracochłonne, jednak nie jest trudne. Natomiast efekty wizualne i smakowe absolutnie przeważają konieczność poświęcenia mu troszeczkę czasu. Polecam to ciasto i ten przepis, jest naprawdę genialny :)

Składniki na dużą blachę:

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1  łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. oleju

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/3 szkl. oleju

Masa karpatkowa:

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 zielone galaretki

Polewa:

  • 1 masło
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 garści zmielonych orzechów

1. Przygotowujemy ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na biały puch. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

2. Przygotowujemy ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, ocet i olej,  wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy.

3. Ciasto ciemne i jasne wylewamy naprzemiennie na dużą wytłuszczoną blachę. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 40minut w 170st. Po przestudzeniu przekrawamy na 2 placki.

   

4. Przygotowujemy masę karpatkową/budyniową.

5. 2 zielone galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Kawę rozpuszczalną i 2 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 100ml ciepłej przegotowanej wody.

6. Na pierwszy placek biało-czarny wykładamy połowę masy karpatkowej/budyniowej. Na niej układamy biszkopty nasączone w kawie. Na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Po jej zastygnięciu wykładamy resztę masy karpatkowej/budyniowej. Mnie jednak sprawiało to trudność, ponieważ masa „odrywała” mi galaretkę. Zrobiłam to na swój sposób, czyli drugi placek biało-czarny posmarowałam pozostałą masą karpatkową i ułożyłam masą karpatkową w kierunku galaretki.

7. Składniki na polewę wrzucamy do rondelka, na wolnym ogniu mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie można doprowadzić do zagotowania polewy. Tężejącą polewą traktujemy ciasto, wierzch posypujemy orzechami.

Smacznego :)

Moje ciasto zgłaszam do akcji:

43 comments on “Ciasto Oczy Carycy
  1. OOO!! Ciasto mojej cioci ! Nigdzie nie mogłam na nie przepisu znaleźć, pychotka! Ona nazywa je „cyganka” ale dodaje jeszcze powidła i więcej przekładania, właściwie jakby kruszenia:P

  2. Ciasto wygląda obłędnie ale nie pasuje mi ta galaretka!! A może można by ją zastąpić masą kajmakową albo rozpuszczoną czekoladą ???

    • Oczywiście można zmienić galaretkę na ulubiony dodatek :) Ja miałam pomysł, by galaretkę zastąpić masą kawową, ale przy moim pierwszym podejściu do tego ciasta nie chciałam eksperymentować ;)

  3. …chociaż widziałam właśnie z galaretką czerwoną i jakoś inaczej to wygląda.Tak czy inaczej na pewno zrobię je na andrzejki :)

  4. Postanowiłam spróbować tej pyszności, niestety ciasto najpierw pięknie wyrosło a po wyłączeniu opadło :( mimo, iż piekłam troszeczkę dłużej. Teraz się chłodzi w lodówce. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszne :)

    • Oj…nie wiem, co mogło pójść nie tak, ponieważ mnie to ciasto wyszło za pierwszym razem. A jajka wzięłaś prosto z lodówki? Być może były za zimne w porównaniu z pozostałymi składnikami?

  5. Być może. Ale najpierw pięknie wyrosło a dopiero jak wyłączyłam piekarnik to opadło. Ale i tak wyszło bardzo dobre :) pozdrawiam

    • W sumie technika jest dowolna, ważne by na koniec przemieszać je widelcem. Ja jednak nakładałam naprzemiennie trochę ciemnego i trochę białego. Pozdrawiam :)

  6. zrobiłam to ciasto i wyszło super:) troszkę zmodyfikowałam przepis dodając do kawy trochę koniaku i w tym moczyłam biszkopty i myślę ze to był bardzo dobry pomysł:)

    wszystkim domownikom bardzo smakuje :)

  7. Przepyszne ciasto!! robiłam w sumie 2 dni, bo z dużymi przerwami na uspakajanie płaczącego niemowlaka, ale było warto :) moja wersja bez polewy i orzechów, za to z prawdziwą kawą z ekspresu zachwyciła wszystkich domowych łasuchów :) Na pewno wypróbuję inne przepisy! Pozdrawiam

  8. Witam,ciasto wygląda przepięknie.Ja robiłam je raz ale z innego troszkę przepisu i ciasto ciemne jest tam bez tych dwóch jajek tylko z samymi żółtkami.Mam pytanie ,czy te ciasto u ciebie się leje? bo ja musiałam kłaść łyżką bo było bardzo gęste,napewno nie lejące ani ciemne ani jasne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>