Schab w sosie śmietanowym

Ulubiona wersja schabu moich małych dwóch smakoszy :) Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach schab w sosie śmietanowym pełnym warzyw… Jako dodatek do pure ziemniaczanego lub ryżu smakuje wybornie !! Polecam gorąco tą pyszną wersję schabu.

Składniki:

  • 500g schabu
  • tłuszcz do podsmażenia schabu
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • 1 pietruszka
  • ok. 5cm białej części pora
  • garść natki pietruszki
  • 100ml śmietany do zup i sosów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropki sosu sojowego
  • sól, pieprz

1. Schab kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy. Każdy plaster obsypujemy z obydwu stron odrobiną soli i pieprzu, następnie przez chwile obsmażamy z obydwu stron na odrobinie tłuszczu.

2. Następnie z patelni, na której smażyliśmy schab, wylewamy tłuszcz. Wkładamy do niej ponownie usmażone plastry schabu i zalewamy wodą do ich pokrycia. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do schabu i dusimy do miękkości warzyw.

3. Pod koniec duszenia sos doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną sosu.

4. Schab z sosem śmietanowym podajemy z pure ziemniaczanym lub ryżem.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>