Drożdżowe ślimaczki

Te pyszności stworzyłam razem z asystą Moich Córeczek ;) Chyba każdy może sobie wyobrazić pomoc 5-latki i 2,5-latki jednocześnie… Ale najważniejsze, że efekt naszej pracy okazał się naprawdę pyszny i niesamowicie pachnący :) Dla starszej Córeczki ślimaczki były z powidłami śliwkowymi, a dla młodszej – z cynamonem i rodzynkami. Bułeczki te są naprawdę smaczne i wcale nie są skomplikowane. Polecam gorąco !!!

Składniki na dużą piekarnikową blachę ślimaczków:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 50g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50g masła
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • powidła/dżem (smak dowolny)

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła

1. Drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki łączymy z połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. 30-40minut.

 

2. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy jaja, resztę cukru i mleka, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie ugniatamy ciasto, dolewając stopniowo rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce i pod przykryciem.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, by ułatwić sobie wałkowanie. Każdą część należy rozwałkować i posmarować rozpuszczonym masłem. 2 części ciasta posypujemy cukrem, cynamonem i rodzynkami, na pozostałe 2 części smarujemy powidłami. Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę, którą potem kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Układamy je na wytłuszczonej blasze.

4. Masło na kruszonkę rozpuszczamy, łączymy z mąką i cukrem i posypujemy ułożone na blasze ślimaczki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. i pieczemy 15-20min. do zarumienienia.

 

Smacznego :)

Moje ślimaczki zgłaszam do akcji:

6 comments on “Drożdżowe ślimaczki
  1. Ja zaczyn z drożdży robię tylko z ciepłego mleka i cukru, rośnie zaraz po odstawieniu.
    Ważne żeby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę były ciepłe.
    Zawsze się udaje,nie trwa to dłużej jak 1 godz. od zrobienia zaczynu do wyjęcia z piecyka.

  2. Genialne :-) ciasto drożdżowe to moja pieta Ahillesa ale ten przepis wyszedł genialnie :-) ledwo wystawiłam z piekarnika i juz są tylko 2 slimaczki :;-) Pozdrawiam :-)

  3. Ja upiekłam z masą krówkową.Niebo w gębie plus obłędny zapach.To już tzeci lub czwarty Pani przepis, z którego skorzystałam,zawsze z sukcesem.Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>