Tort orzechowo-krówkowo-kokosowy

Tort ten zrobiłam z okazji 40 urodzin mojej ukochanej jedynej siostry :) Zamieściłam w nim ulubione smaki jubilatki. Tort orzechowo-krówkowo-kokosowy okazał się strzałem w 10-tkę. Smakował wszystkim, a siostra była zaskoczona i zachwycona tą eksplozją smaków :) Uwielbiam przygotowywać torty ze specjalnym przeznaczeniem dla osoby obchodzącej urodziny czy imieniny :)

Tort robiłam dosyć pokaźnych rozmiarów, dlatego wszystkie składniki są podane na blachę 25/35cm.

Składniki na biszkopt ciemny (po upieczeniu należy go przekroić na 2 blaty biszkoptowe):

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Składniki na biszkopt orzechowy (po upieczeniu należy go przekroić na 2 blaty biszkoptowe):

  • 6 jaj
  • 6 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek zmielonych orzechów
  • 5 łyżek bułki tartej

Składniki na masę śmietanową:

  • 1l śmietanki kremówki
  • 4 usztywniacze do bitej śmietany (np. śmietan-fixy)
  • 250g mascarpone
  • 80g wafelków kokosowych
  • 80g wafelków orzechowych
  • 100g draży kokosowych
  • 100g draży orzechowych

Składniki na masę krówkową:

  • 400 g masy krówkowej/kajmakowej w puszce
  • 200g masła

Składniki na poncz:

  • 400ml ciepłej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • pozostałe z opakowań draże do ozdoby
  • posypki waflowe kolorowe do ozdoby

1. Biszkopt ciemny (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąkę, a na koniec kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

2. Biszkopt orzechowy (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

3. Poncz: składniki na poncz dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

4. Masa śmietanowa: śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i mascarpone. Następnie masę dzielimy na 3 części. 1 część łączymy z pokrojonymi w kostkę wafelkami i drażami kokosowymi, 2 część z pokrojonymi wafelkami i drażami orzechowymi, a 3 część pozostawiamy do ozdobienia tortu.

5. Masa krówkowa: puszkę z masę krówkową/kajmakową gotujemy 3 godziny, następnie studzimy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce masy z puszki, cały czas miksując.

6. Na tacy pod tort układamy ciemny biszkopt, polewamy 1/4 ponczu, następnie wykładamy masę śmietanową z wafelkami i drażami orzechowymi, kolejno kładziemy biszkopt orzechowy, polewamy 1/4 ponczu, masa krówkowa, biszkopt ciemny – 1/4 ponczu, masa z dodatkami kokosowymi, biszkopt orzechowy – reszta ponczu. Tort zdobimy masą śmietanową, posypką waflową i pozostawionymi drażami. Tort najlepiej wykonać dzień wcześniej, żeby smaki sobą przeniknęły.

 

   

Smacznego :)

Mój tort zgłaszam do akcji:

35 comments on “Tort orzechowo-krówkowo-kokosowy
  1. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego tortu. To też moje ulubione smaki: kokos, orzechy i masa krówkowa, coś wspaniałego. Koniecznie muszę zapisać ten przepis. Przeraża mnie trochę ilość pracy, ale dla takich smaków chyba warto :-) Pomysł z życzeniami na chorągiewkach rewelacyjny !!! Zamieniłabym chyba tylko wafelki na wiórki kokosowe i mielone orzechy, chociaż z tymi wafelkami też ciekawie może smakować. Pozdrawiam.

    • Tak, wafelki z powodzeniem można zastąpić wiórkami i orzechami :) Ja jednak chciałam, by smaki były delikatne, żeby aksamitnie się przenikały, stąd mój wybór padł na wafelki. Poza tym genialnie smakują w masie śmietanowej :) Dziękuję za komentarz :)

  2. Tort jest niesamowity w tym roku kończę 30 lat i myślę ze sama dla siebie upiekę coś tak pięknego:) Uwielbiam twój blog jestes niesamowita:)

  3. Właśnie w tą niedzielę zrobiła ten tort na 10 urodziny mojej córki. Był przepyszny, wszyscy się zachwycali.Dekoracja była biała z głową konia. Bardzo dziękuję za pomysł.

  4. Witam , mam pytanie :) ile czasu mozna ten tort przechowywac w lodowce( chodzi mi glownie o to czy masa z serkiem mascarpone sie nie zepsuje- mialam juz kiedys taka sytuacje )
    Tort rewelacja:) mam zamiar go zrobic własnie :)

  5. Jak Pani myśli , mozna zamiast masy orzechowej zrobic do tego tortu krem z michałków białych ?
    Tort w Pani wykonaniu jest rewelacyjny ale chciałabym coś zmienic :)
    z góry dziękuję za jakies wskazówki :D

  6. Dziękuję ślicznie ;)W przepisie na krem michałkowy są wymienione orzechy , ale jakie ziemne nie solone czy włoskie mają być ?:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>