Krem dyniowy z imbirową nutką

Moja kolejna premierowa przygoda z dynią, tym razem w postaci kremowej zupy. Muszę przyznać, że bardzo przypadł nam do gustu ten pomysł na wykorzystanie dyni. Zupa-krem wyszła wyjątkowo aksamitna i aromatyczna. Robi się ją bardzo szybko, więc polecam bardzo serdecznie dyniowy krem z imbirową nutką :)

Składniki na 1,5l kremu:

  • 500g obranej i wydrążonej dyni
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1l bulionu warzywnego lub rosołu (ja dodałam wczorajszy rosół)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz
  • grzanki/groszek ptysiowy
  • śmietan/jogurt naturalny
  • natka pietruszki

1. Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kiedy zacznie wydobywać z siebie intensywny aromat, wrzucamy warzywa i podsmażamy, często mieszając. Następnie warzywa podlewamy bulionem, cały czas gotując na wolnym ogniu. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.

 

2. Kiedy warzywa się rozgotują, miksujemy wszystko blenderem. Podajemy z łyżką śmietany/jogurtu naturalnego, grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz natką pietruszki.

Smacznego :)

Mój krem dyniowy zgłaszam do akcji:

One comment on “Krem dyniowy z imbirową nutką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>