Gołąbki bez zawijania

Tradycyjne gołąbki nie są lubiane przez moją rodzinkę, odrzucają kapustę, przebierają… natomiast w tych gołąbkach smaki tak przenikają przez siebie, że zarówno mąż jak i dzieci pałaszują wszystko ze smakiem :) A w dodatku są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gołąbki wychodzą naprawdę smaczne :)

Składniki (ok.12-15 gołąbków):

  • 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • 100g suchego surowego ryżu
  • 1/4 średniej główki białej kapusty
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna i olej do smażenia gołąbków

Składniki na sos:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • biała część z 1 pora
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3-4 ziarnka pieprzu ziarnistego
  • sól

1. Najpierw przygotowujemy składniki na sos. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora siekamy i razem z selerem i całymi ząbkami czosnku zalewamy 1l wody i zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, pieprz i delikatnie solimy.

2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkiem, kaszą manną oraz drobno posiekaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem. Formułujemy podłużne kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obydwu stron.

3. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy ok. 30min. w temp. 180st.

Smacznego :)

,,
5 comments on “Gołąbki bez zawijania
    • Taki kolor ten sos zawdzięcza marchewce :) Oczywiście jeśli ktoś lubi, można dodać pomidory z puszki. Ja jednak nie lubię gołąbków z pomidorami :) Pozdrawiam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>