Słodkie pierożki

Moja starsza córeczka zażyczyła sobie w cukierni słodkie pierożki, jednak już po pierwszym stwierdziła, że mamusia robi lepsze ;) W związku z tym mamusia zakasała rękawy i razem z córeczkami przygotowała te oto słodkie pierożki. Rozeszły się tak szybko, że ledwo kilka uchwyciłam na zdjęciu ;) Polecam te słodkości jako pyszny deser, ale również genialny pomysł na spędzenie czasu z dziećmi i wspólne tworzenie :)

Nadzieniem do tych pierożków mogą być powidła, wiśnie drylowane, świeże owoce, ser, nutella… Należy unikać rzadkich dżemów i tych zrobionych na wszelkiego rodzaju dżem-fixach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszczą się i wypłyną.

Składniki na 1 porcję (ok. 20 pierożków, jednak zostały zjedzone tak szybko, że nie zdążyłam policzyć ;) ):

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajo
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • powidła, wiśnie drylowane, owoce…itd.
  • cukier puder do posypania

1. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczeni, śmietanę i zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na godzinę.

2. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i szklanką wycinać koła. Układamy na nich po łyżeczce powideł (lub innego ulubione nadzienia) i składamy na pół w małe pierożki. Brzegi można posmarować palcem zanurzonym w wodzie, by lepiej się sklejały.

3. Pierożki układamy na blasze i pieczemy na rumiano w 170st. przez ok. 20min. Następnie posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego :)

One comment on “Słodkie pierożki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>