Schab ze śliwką

Nie jestem miłośniczką połączeń mięsa z owocami, jednak suszona śliwka wyjątkowo pasuje mi do schabu czy drobiu (
http://bymagda.blog.pl/2013/07/11/kurczak-w-boczku-faszerowany-suszonymi-sliwkami-w-sosie-smietanowym-z-kolorowym-ryzem/
).

Schab w duecie z suszoną śliwką polane sosem pieczeniowym idealnie trafia w nasz gust smakowy :) Danie to wspaniale pasuje na niedzielny obiad lub na przyjęcie. Schab ze śliwką można również podać na zimno, jako dodatek przystawkę. Polecam serdecznie, ponieważ nie wymaga wielkich przygotowań. Wystarczy mięso zamarynować i upiec :) Polecam gorąco !!!

Składniki:

  • 1kg schabu
  • 100g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej i łagodnej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml bulionu (najlepiej z gotującej się zupy)
  • 2 łyżki mąki pszennej

1. W schabie przez całą długość mięsa robimy otwór za pomocą noża, napełniamy go śliwkami. Następnie olej łączymy z papryką mieloną ostrą i łagodną, majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem (w całości lub zmiażdżonym). Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki.

 

2. Zamarynowane mięso wkładamy do worka na pieczenie i podlewamy bulionem. Pieczemy 1 godzinę w 200st. (stosując zasadę, że każdy kilogram schabu piecze się 1 godzinę, a więc przykładowo 2kg schabu pieczemy 2 godziny itd.)

3. Mięso wyciągamy z worka, a powstały sos zlewamy do małego rondelka i stawiamy na gazie. Mąkę mieszamy z 1/3 szkl. zimnej wody i zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając.

4. Schab podajemy z ziemniakami lub puree oraz sosem pieczeniowym i ulubioną surówką/sałatką lub jako przystawkę na zimno.

Smacznego :)

,,,
5 comments on “Schab ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>