Placuszki dyniowo-paprykowe z fetą

Przyznam szczerze, że tegoroczna przygoda z dynią w kuchni to mój debiut ;) Ale zostałam obdarowana kilkoma dyniami i nie mogłam przepuścić takiej okazji. Na początek przygotowałam placuszki dyniowo-paprykowe z fetą, pyszny dodatek do obiadu, sosu, a także jako osobne danie. U nas półmisek placuszków zniknął w mgnieniu oka, z ziołowo-czosnkowymi udkami  i duszonymi pieczarkami stanowiły idealne danie :)

Składniki:

  • 500g wydrążonej i obranej ze skóry dyni
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100g sera feta
  • kilka listów natki pietruszki
  • 1 większe jajko
  • 5-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

1. Dynię oraz cebulę ścieramy na tarce, lekko oprószamy solą i odstawiamy na 30-60min. Następnie odciskamy utworzony sok. Do odciśniętych warzyw dodajemy drobno posiekaną paprykę oraz natkę pietruszki, pokruszoną fetę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

2. Smażymy z obydwu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)

Moje placuszki zgłaszam do akcji:

,,
One comment on “Placuszki dyniowo-paprykowe z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>