Jabłecznik

Wg Wikipedii szarlotka i jabłecznik to synonimy. Ja jednak jestem przyzwyczajona do rozróżniania tych obydwu ciast ze względu na składniki w nich zawarte. Szarlotka to ciasto jabłkowe z dodatkiem bezy i ewentualnie kruszonki, natomiast jabłecznik składa się jedynie z ciasta kruchego, jabłek i dużej ilości cynamonu :) Dzisiaj razem z Moją starszą Córeczką zrobiłyśmy pyszny, aromatyczny jabłecznik !!! Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu, uwielbiam domy pachnące domowymi obiadkami i wypiekami :) Zapach był tak wspaniały, aż obudził Nasze 2-letnie Maleństwo ;)

Składniki na dużą blachę:

Ciasto kruche:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru

Dodatkowo:

  • 6-8 jabłek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania ciasta

1. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy resztę składników na ciasto kruche i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30min.-1godz.

2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedna część musi być trochę większa (ok. 3/5całości). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną blachę. Ciasto posypujemy bułką tartą. Następnie obieramy jabłka, kroimy w plasterki, posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, układamy w kratkę.

3. Ciasto pieczemy ok. 45min. w temp. 160-170st. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Mój jabłecznik zgłaszam do akcji:

11 comments on “Jabłecznik
  1. Pyszne ciasto, w sam raz na jesienne wieczory przy herbacie :) z tego co kojarzę to różnica między jabłecznikiem a szarlotką jest również taka, że jabłecznik jest zawsze z jabłek, a szarlotka niekoniecznie :)

  2. pochodzę z Wielkopolski…. u nas szarlotka jest na biszkopcie, jabłka pieczone, mus jabłkowy z galaretka a szarlotka to ciasto kruche pieczone razem z jabłeczną „masą” czasami spód podpiekany….

  3. Ciasto juz w piekarniku ,szczerze mówiąc to wałkowanie bylo ciężkie kleiło sie troszke ale dosypywałam maki,mam nadzieje ze na 1 raz mi wyszlo.Szkoda ze nie mozna wstawic zdjecia

  4. Ciasto juz zrobione teraz czekam jak ostygnie,ale mam pytanie ciasto ma byc takie kruche?sorry ze zadaje tyle pytan :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>