Buraczki zasmażane

Jeden z ulubionych dodatków obiadowych Polaków ;) Do tego ziemniaczki i kotlet mielony i takiego obiadu nie powstydzi się żadna gospodyni… Oczywiście buraczki można wykorzystać również do innych dań obiadowych, mogą posłużyć również jako przystawka. Polecam gorąco :)

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1/2kg buraków czerwonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

1. Buraki bardzo dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości (nie mogą być jednak rozgotowane). Następnie studzimy je, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach.

2. Buraki wrzucamy na patelnię lub do rondelka, podsmażamy na maśle, następnie doprawiamy octem/sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec buraki posypujemy mąką i dokładnie mieszamy, by buraki z mąką się połączyły.

3. Podajemy jako dodatek obiadowy lub przystawka.

Smacznego :)

,
4 comments on “Buraczki zasmażane
  1. … a ja robię podobnie, tyle, że przysmażam buraczki na odrobinie oliwy, a w trakcie smażenia dodaję jedno jabłko utarte na tarce ze średnimi oczkami. Nie dodaję też mąki, wydaje mi się to zbyt ciężkie i psuje wspaniały smak buraczków. Może wypróbujesz mój przepis „Młoda Mamo”? pozdrawiam i życzę sukcesów w kuchni ….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>