Szybki rodzynkowiec

Kolejne ciasto z cyklu „szybkie, tanie i smaczne” ;) Jednak po niedzielnym torcie waniliowo-bananowym mieliśmy ochotę na coś zwykłego, idealnego do kawy, herbaty czy kakao. Właśnie taki jest ten rodzynkowiec. Dzieci również się nim zajadały :) Oczywiście rodzynki można zastąpić innymi bakaliami, czy nawet owocami (należy je jednak obtoczyć w mące ziemniaczanej). Polecam gorąco, ponieważ udaje się zawsze :) Pamiętać należy o jednym, wszystkie składniki muszą mieć jednakową temp. więc jaja należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Składniki na tortownicę lub blachę o wym. ok. 25/25cm:

  • 4 duże jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
  • rodzynki lub inne bakalie (ilość zależy od upodobań)
  • cukier puder do posypania ciasta

1. Jajka wbijamy do miski, ubijamy na kremowy puch. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, następnie bardzo powoli wlewamy olej i aromat. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy rodzynki i mieszamy je z ciastem już za pomocą łyżki, najlepiej drewnianej.

2. Ciasto wylewamy na blachę wytłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. i pieczemy ok. 30-35min. do suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.

3. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>