Surówka z marchewki

Jesteśmy w trakcie marchewkowego sezonu, możemy znaleźć młode, świeże marchewki, hodowane w sposób ekologiczny :) My korzystamy w okazji i bardzo często w okresie jesienno-zimowym przygotowujemy surówkę z marchewki jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Polecam gorąco !!!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • kawałek zwartej części pora (ok. 5-7cm) / 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • majonez / śmietana (opcjonalnie)

Marchewkę ścieramy na tarce, pora / cebulę siekamy drobno, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 2-3 godziny, by warzywa zmiękły. Następnie ścieramy jabłko na tarce, dodajemy cukier, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wg uznania – można dodać łyżkę majonezu lub śmietany.

Smacznego :)

,
2 comments on “Surówka z marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>