Tort waniliowo-bananowy

Tort ten był robiony niezwykle spontanicznie :) Moja starsza Córeńka się rozchorowała, nudziło Jej się siedzieć w domku, postanowiła zaprosić gości. Oczywiście nie uprzedziła mnie o swoich planach, więc mamuśka trochę spanikowała, bo czym poczęstujemy gości ;) Jednak pomysł na ten torcik zrodził mi się w głowie bardzo szybko. Za miesiąc moja chora latorośl obchodzi urodziny i chcę bananowy tort, a więc dzisiejszy deser był prototypem tortu na 5 urodzinki :) Przyznam, że masę bananową robiłam po raz pierwszy :) Wyszła naprawdę pyszna !!! Goście ze smakiem zajadali się naszym wytworem :) Polecam gorąco !!!

Składniki na tortownicę 22cm (ale składników wystarczy nawet na większą):

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szkl. mąki pszennej (odbieramy z niej 1 czubatą łyżkę mąki, a uzupełniamy kakao)

Poncz:

  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Składniki na masę bananową:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250g masła
  • 1/2 aromatu waniliowego
  • 4-5 bananów
  • szczypta kwasku cytrynowego

Polewa czekoladowa:

  • 100g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe, wiśniowe, z czerwonej porzeczki (dowolnie wg uznania)

1. Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia i rozkłócamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, a na koniec zmniejszamy obroty miksera i powoli stopniowo dodajemy mąkę z kakao. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej (ew. wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Pieczemy 30min. w temp. 160-170st. do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok. 30 minut.Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy go na 3 blaty biszkoptowe.

2. Składniki na poncz dokładnie mieszamy.

3. Do przygotowania masy bananowej należy przygotować garnek i miskę (koniecznie metalową, nie plastikową!!!), która obwodem będzie pasowała do garnka. Do garnka wlewamy wody na wysokość 1/4 garnka, nastawiamy na mały ogień. W misce umieszczonej na tym garnku ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jajecznego kremu. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło na puszystą pianę, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej i aromat waniliowy. Na koniec dodajemy banany utarte na jednolitą masę z kwaskiem cytrynowym.

4. Masę bananową dzielimy na 2 części i przekładamy nią blaty biszkoptowe, polewając każdy blat ponczem. Na jedną warstwę masy bananowej należy nałożyć warstwę powideł.

5. Wszystkie składniki na polewę czekoladową wrzucamy do rondelka, podgrzewamy na najmniejszym palniku do połączenia składników. NIE ZAGOTOWUJEMY !!! Polewą ozdabiamy wierzch tortu. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Smacznego :)

Tort waniliowo bananowy zgłaszam do akcji:

6 comments on “Tort waniliowo-bananowy
  1. Parę pytań:
    Biszkopt: ładnie rośnie do około 20 minuty potem opada, nie ma zakalca tylko jest wilgotny? Pieczony na termoobiegu.
    Ubijanie jajek na krem: jak jest konsystencja jajecznego kremu?

    • Jeśli biszkopt opada, to musiał być albo źle ubity, albo składniki musiały mieć różne temp. Podstawową zasadą udanego biszkoptu jest porządne ubicie białek i jednakowa temp. wszystkich składników. A jeśli chodzi o krem jajeczny, to jego konsystencja powinna być nieco rzadsza niż ugotowany budyń, puszysta i lśniąco kremowa.
      Pozdrawiam :)

  2. Witam,
    Tort wyszedł bardzo w porządku, jednak do masy bananowej na pewno następny raz dodam żelatynę. Może to dlatego że użyłem 5 dużych bananów, przy 4 może masa byłaby w porządku. Ja niestety straciłem część masy przez konsystencję i były problemy nawet po całej nocy w lodówce.

    Poza tym tort wykonanie i smak 9/10 :)

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>